İstanbul’un kültürel kimliği öne çıkacak

İstanbul’un tarihi, sosyal ve kültürel birikiminin tüm yönleriyle ele alındığı İstanbul Kültür Çalıştayı sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde gerçekleştirilen çalıştayda kurul başkanları İstanbul’un kültürel kimliğini öne çıkaracak önerilerini sundu.

Yeni Şafak Ayşe Olgun
​İstanbul’un kültürel kimliği öne çıkacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde düzenlenen İstanbul Kültür Çalıştayı’nda geçmişe tanıklık etmiş tarihi yapılarından kentin renkli yaşamına, toplumsal hayatının canlılığından kültürel birikimine kadar İstanbul’un kimliğini oluşturan unsurlar ele alındı.

SONUÇ RAPORU AÇIKLANDI

Çalıştayın sonunda kurullarda öne çıkan öneriler basın toplantısında “İstanbul Kültür Çalıştayı Sonuç Raporu” başlığı altında yayımlandı. Çalıştay kapsamında kurulan 11 ayrı komisyonda Türkiye’nin önde gelen 215 ilim, fikir, kültür ve düşünce insanı, İstanbul’un dünü, bugünü ve geleceğini konuştu.

Kurul başkanları İstanbul’un kültürel kimliğini öne çıkaracak tavsiyelerde bulundu. Tavsiyeler arasında şunlar dikkat çekti: İstanbul’da her yıl uluslararası bir edebiyat festivali yapılmalı; edebiyat müzesi kurulmalı; Rami kışlası ya da Kuleli askeri lisesinde edebiyat külliyesi oluşturulmalı; İstanbul’un dijital edebiyat rehberi oluşturulmalı; internet ortamında herkesin katılacağı bir istanbul ansiklopedisi oluşturulmalı; Babıali’nin 150 yıllık tarihini öne çıkaran saha araştırması ve bu alanda sözlü tarih çalışması yapılmalı; İstanbul yayımcı ve kitapçılarını buluşturacak Cağaloğlu’nda İstanbul kitap sokağı oluşturulmalı; İstanbul’da ezan hoparlörlerinde ses düzenlemesi yapılmalı; kurumlardaki el yazması kıymetli belgeler Osmanlı arşivleri bünyesinde toplanmalı.