İnsan, uçsuz bucaksız hayal gücü olan canlı. Hatta kendini dünyanın en zekisi olarak adlandıran, alet yapabilen yegane yaratık. Peki hayatta kalmak için icat ettiğimiz aletleri biz mi tasarladık, doğanın bunda hiç mi payı yok? Hep daha ileriye, daha uzağa, daha derine, daha yükseğe diyen insanoğlu binlerce metre yüksekte uçan uçakları kendi mi hayal edip tasarladı? Suda hızla yüzebilmek için palet icat ederken sadece kendi hayal gücünü mü kullandı? İnsanoğluna ilham vermiş binlerce deniz canlısı tüm ihtişamıyla Sea Life Akvaryum'da doğanın sanatını bizlere sunuyor. Sea Life Akvaryum okyanusun derinliklerini ayağımıza kadar getirdi. Akvaryumda; otomobillerden uçaklara, güneş gözlüklerinden mayo tasarımlarına kadar insanoğluna ilham vermiş okyanusun en ilginç canlıları bulunuyor. Sea Life Akvaryum binlerce deniz canlısıyla doğanın ilham perilerine ev sahipliği yapıyor.
TASARIMLARIN GERÇEK SAHİPLERİ
Başına düşen elmayla yer çekimini keşfeden insanoğlu elbette doğadan gözlem yaptı. Yaptığı gözlemler ona hayaller kurdurdu. Ancak insan aklını kullandı ve hayallerine ulaşacak aletleri kendi yaptı. Köpekbalıkları otomobil ve uçaklara, okyanusun en ilginç yaratıklarından balon balığı güneş gözlüğüne, mercanlar mimariye, natiluslar denizaltılara, yunuslar sonar cihazlarına, balinaların kuyruğu ise paletlere ilham kaynağı oldu. İnsanlara ilham veren deniz canlıları arasında akla hayale gelmeyecek yaratıklar var.
Balon Balığı'ndan kolormatik gözlük
Güneydoğu Asya'nın sıcak denizlerinde yaşayan ve çocukların en favori deniz canlılarından biri olan 'Balon Balığı' hayatımıza etki eden ilginç bir mekaniğin ilham kaynağı. Kolormatik gözlükler… Balon balığı fazla ışığa maruz kalınca gözlerine bir tür 'gözlük' takıyor. 2-3 santimetre boylarındaki bu balığın gözlerinde fotokromik merceklere benzeyen bir özellik bulunuyor. Bu biyolojik merceklerin rengi aynı insanoğlunun kullandığı kolormatik camlar gibi ışığa göre açılıyor veya koyulaşıyor.
Mayolarda köpekbalıklarının imzası var
Yüzme hızı saatte 80 kilometreye ulaşabilen köpekbalığının özellikli bir deri yapısı var. Bu sürtünmeyi engelleyen, rahat yüzme sağlayan bir yapı ve mayoların yapımı bu yapıdan esinlenilmiş. Özellikle olimpiyat yüzme yarışlarında kullanıla mayolar yüzücüler için suyun sürtünme direncini en aza indirgeyecek şekilde olmalı. Bu da yüzücülerin köpekbalığı derisi örnek alınarak yapılmış mayoları tercih etmesine neden oluyor. Yapısı köpekbalığı derisine çok benzeyen mayolar dikey reçine şeritleri üstüne köpekbalığı derisindekine benzer bir dokuma şeklinde yapılıyor.