Havuza değil denize girin

Havuz enfeksiyonlarında insan dışkısı gibi vücut atıklarının sulara karışmasının önemli risk faktörü olduğunu belirten uzmanlar, denizlerde havuzlara kıyas edildiğinde enfeksiyon riskinin daha az olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
Havuz enfeksiyonlarından korunmada en önemli hususu havuz seçimi oluşturuyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanefi Cem Gül, yaz mevsiminin gelmesiyle havuz ve denizlerin kullanımında önemli bir artış olduğunu belirterek, bununla orantılı olarak suyla bulaşan enfeksiyonlarda da dikkate değer bir yükselme görüldüğünü ifade etti.

"Yüzme havuzları, su oranının azlığı, kapalı bir sistem olması gibi nedenlerle denizlere göre enfeksiyon açısından daha büyük bir risk oluşturur." diyen Prof. Dr. Gül, enfeksiyonun havuzlardaki en önemli kaynağının insan olduğunu vurguladı.

İnsan dışkısı en büyük enfeksiyon kaynağı

Gül, insan dışkısı gibi vücut atıklarının sulara karışmasının önemli bir risk faktörü olduğunu aktararak, bu suların vücuda, göze ve kulağa teması, yutulması gibi durumlarda enfeksiyon oluşabildiğini dile getirdi.

Enfekte olmuş suların oluşturabileceği sorunlarda ilişkin bilgi veren Gül, şunları kaydetti:

Denizlerde enfeksiyon riski daha az

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloj Uzmanı Prof. Dr. Hanefi Cem Gül, "Denizlerde, havuzlara kıyas edildiğinde enfeksiyon riski daha azdır. Denizlerden ortaya çıkan enfeksiyonlarda yine insan dışkısının deniz suyuna karışması en önemli faktördür" diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye'de azalmakla birlikte kanalizasyon sistemlerinin direkt denize akıtılmasının enfeksiyonların ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

HAYAT
Yeni HIV aşısı dünya çapında ümit vadediyor

HAYAT
Güneş yanığı en kolay nasıl geçer?

HAYAT
Kalitesiz ayakkabı ayak sağlığını bozuyor

HAYAT
Delirten hastalık trigeminal nevralji nedir?

HAYAT
Diş çürükleri başka hastalıklara yol açıyor