Hava kontrolörleri anlatıyor: Bu meslekte ‘pardon’ olmaz

Ankara Esenboğa Havalimanının hemen karşı tarafında bulunan Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezine çıktık ve hava kontrolörleriyle buluştuk. Derya Karaca “Hava trafik kontrolörü olarak pardon kelimesine yer verilmeyecek bir meslek yapıyoruz” diyor. Yıldız Aksoy, “Bu meslek stresin göbeğinde olmaktır” diye yaptığı işi anlatıyor.

Muhammed Kurtar
Arşiv

Hızlı düşünüp, doğru karar vermek ‘gökyüzü trafiğini yöneten’ hava trafik kontrolörlerinin en temel prensibi. Yanlış bir karar, gökyüzünde faciaya yol açabilir. Onların mesleği, anlık hatayı kabul etmiyor.

Çıplak gözle görülmese de gökyüzünde adeta karınca yuvasını andıran uçak trafiği yaşanıyor. Bu zorlu trafiği ise hava trafik kontrolörleri yönetiyor. İşlerinin hata kabul etmediğini “pardon yok” diye özetliyorlar. Saniyeler içinde doğru karar vermek zorunda olan hava kontrolörleri; 950 saati bulan eğitimlerini, pilotlarla diyaloglarını yani zorlu mesailerini Ankara Esenboğa’da bulunan üsleri ‘Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde Yeni Şafak Pazar’a anlattılar. Pandemi sürecinde kısmen azalsa da Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne bağlı merkez haftanın 7 günü, günün 24 saati hummalı bir çalışmaya sahne oluyor. Kule ile pilotlar arasında yaşanan görüşme trafiği başta olmak üzere uçağın indikten sonra kokpit ve alan içerisindeki parka kadar devam eden iletişimi yerinde inceledik.

KONUŞMALAR KALIPLI

SANİYEDE DOĞRU KARAR

Onların saniyelere sığdırılan anlık ve doğru kararları, uçakları gökyüzüyle buluşturup güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlıyor. Hava trafik kontrolörleri, meslek hayatlarında bir anlık dalgınlığı kabul etmiyor. Hava trafik kontrolörü Yıldız Aksoy (57) mesleğinde 33 yılı geride bırakmış. Aksoy; “Güvenle iniş kalkış yapan her uçak bir başarı öyküsüdür. Biz uçaklara uçuş emniyeti sağlıyoruz, onlara yön veriyoruz. Bu meslek stresin göbeğinde olmaktır” derken, 23 yıldır hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Derya Karaca da (47) mesleğini şu sözlerle tanımlıyor:

HER ZAMAN B PLANI VAR

“Hava trafik kontrolörü olarak pardon kelimesine yer verilmeyecek bir meslek yapıyoruz. Biz kontrolörler iyi düşünme ve hızlı karar vermeyi eğitimlerimizde en sıkı şekilde alırız ve reflekslerimizin çok güçlü olmasını sağlarız. Bir pilot bir soru sorduğunda ona cevap verebilmemiz için dakikalarımız yok, saniyeler içerisinde doğru kararı bildirmeliyiz. Her zaman bir B planımız olmak zorundadır. Hızlı karar veriyoruz, kesin kararlar veriyoruz ve hiçbir zaman ikilem de kalmıyoruz. Rapor alınamadığı ve sorunlarımızdan sıyrılamadığımız durumlarda ekip şeflerimiz, idarecilerimiz hava trafik kontrolörlerini özel sorunlardan dolayı zorla çalıştırmaz. 7/24 devamlılığı olan bir mesleği icra ediyoruz. Çalışma düzenimiz 12 saat sistemi olmasına rağmen aktif olarak 6 saat çalışıyoruz. Bir grup çalışırken bir diğer grup dinlenir.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/18/05/21/resized_b8423-50abd26b13oguztaneroztac.jpg

İYİ BİR DİKSİYON

Üç ana bölümden oluşuyor

Hava trafik kontrolör hizmetleri, Meydan Kontrol Hizmeti (Kule), Yaklaşma Kontrol Ofisi ( Yaklaşma) ve Yaklaşma ünitesinden devralınan uçuşlarla transit uçuşların idare edildiği Saha Kontrol Merkezi'nde( ACC) ise, yaklaşma sahası ve ağırlıkla üst uçuşları idare edildiği radar hizmeti başta olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/18/05/22/resized_12bc7-e02b76a4dekupekontroledelim13kule02.jpg

KRİZDE SAKİNLİK ÖNCELİK

Hava trafik kontrolörleri kriz anlarında sakinliklerini korumak zorunda. Anlık bir telaş gökyüzünde veya hava meydanlarında facialar doğurabilir. Kriz anlarında kontrolörler uluslararası standartlara ve kurallara sarılıyor. Hava Trafik kontrolörü ve Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi operasyondan sorumlu Başmüdür Yardımcısı Feyzullah Çınar, hava trafik kontrol sistemlerinin arızalanması, meteorolojik nedenler, olağanüstü, beklenmedik durumlar yaşanabileceğini söyledi.