Hava değişimi migreni tetikliyor

Hava değişimlerinin migreni tetiklediğini belirten uzmanlar, özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişilerin dışarıyla temastan uzak durmasını söylüyor.

Yeni Şafak
Özellikle lodoslu havalar migren hastalığını tetikliyor.

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, migrenin ev hanımlarında daha sık görüldüğünü vurgulayarak, “Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişiler dışarıyla temastan uzak durmalı” diye konuştu.

Bıkmaz, tipik migren baş ağrısı özelliklerini şu şekilde sıraladı:

Ağrıyı tetikleyen faktörlerin tespiti ile hayatları kolaylaşabilir

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz, migren hastalığının nedeninin tam olarak bilinmediğini belirterek “Beyinde seratonin ve endorfin düzeylerinde değişikliğin rolü olabildiğine inanıyoruz. Seratonin, yüz ve kafatası duyusunu sağlayan trigeminal sinir yollarıyla iletilen ağrıyı düzenleyen bir beyin kimyasalı. Trigeminal sinirler ise yüz, göz, burun, sinüsler kan damarları ve beyin kılıflarından kaynaklanan ağrılar için temel yollardır. Endorfini de beyin ve omurilik tarafından üretilen doğal ağrı giderici kimyasallar olarak özetleyebiliriz" dedi.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tespit ederek hayatlarını kolaylaştırabilirler, bu etkenlerin birkaçı ise şunlardır:

Koruyucu tedavi yöntemleri

Op. Dr. Kerem Bıkmaz, sözlerine son olarak şunları ekledi:

HAYAT
Çocuklarda okul öncesi bademcik iltihaplanmasına dikkat

HAYAT
Hamilelikte kaçınmanız gereken 10 alışkanlık

HAYAT
Başım dönüyor

HAYAT
Beyin ve sinir sisteminin olmazsa olmaz vitamini: B12