Hasan Tahsin’le başlayan Zincirin son halkası Cambaz

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde şehit olan Mustafa Cambaz’ı, kendi adına düzenlenen fotoğraf yarışmasında jüri olan meslektaşları anlattı. Savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral, “Yunan askerlerine karşı ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’le başlayan zincirin son halkası Mustafa Cambaz kardeşimdi” ifadesini kullandı.

Dilber Dural
Mustafa Cambaz

Takvim yaprakları 15 Temmuz 2016’yı gösterdiğinde FETÖ, darbe girişiminde bulundu ve o gün tam 251 vatandaşımız şehit oldu. Hain darbe girişiminin üzerindense şimdi tam altı yıl geçti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/15/06/31/resized_dc3f3-3c72d363mustafacambazdekupe.jpg

Darbe girişimi sırasında şehit olanlardan biri de foto muhabirimiz ’dı. Hain darbe girişimini altıncı yıl dönümünde çalışma arkadaşı Yeni Şafak foto muhabiri Sedat Özkömeç, Anadolu Ajansı görsel haberler yayın yönetmeni Fırat Yurdakul, uluslararası savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral ile fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan foto muhabir ve kayıt fotoğrafçısı Mustafa Cambaz’ın fotoğrafçılığını anlattı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/15/06/27/resized_e0c0f-537ad12fcoc59fkunaral.jpg

Düşlerini objektifiyle gerçeğe dönüştürüyordu

Coşkun Aral

Türkiye Uluslararası

Savaş Fotoğrafçısı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/15/06/28/resized_c374b-b3da127bfc4b1ratyurdakul.jpeg

Türk basın tarihine adını kazıdı

Fırat Yurdakul

Anadolu Ajansı

Görsel Haberler Yayın Yönetmeni

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/15/06/29/resized_424ce-ee01a257sc3bcleymangc3bcndc3bcz.jpg

Aziz hatırasını diri tutmamız lazım

Süleyman Gündüz - Fotoğraf Sanatçısı

Yüzünde eksik olmayan tebessüm ile Mustafa Cambaz bir gönül insanıydı. İç dünyasında neyi yaşıyor olursa olsun tebessümünü bizden eksik etmedi. Onu hep bir akrabamla karıştırdım. Tanış olduktan ve muhabbet eylemeye başladıktan sonra dostum ve arkadaşım oldu. Tarihi mekânların fotoğraflarını çektiğini biliyordum. Dostluğumuza fotoğraf muhabbeti de eklenmişti. Çektiği fotoğrafları beraber değerlendirirdik. Fırsat buldukça İstanbul’un dışına çıkar ve tarihi camilerin detaylı fotoğraflarını çekerdi. Türkiye’deki tarihi camilerin imamları ve müezzinleri ile büyük bir dostluk kurmuştu. Öyle ki onu bir diyanet görevlisi sanmak mümkündü. Genelde fotoğraf dünyasında tarihi mekânlara ilgi özeldir. Ya bir şehrin camilerine veya bir camiye ilgi duyulur ve onun üzerinde bir çalışma yapılır. Örneğin Ara Güler’in Mimar Sinan camileri gibi. Benim bildiğim ilk defa bir ülkenin bütün tarihi camilerine yönelik yapılan çalışma Mustafa Cambaz’ın olmuştur. İster doğal felaketler, isterse insan eliyle ortaya çıkmış olan yıkımlar sonucu birçok tarihi eser yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Mostar Köprüsü örneğinde olduğu gibi. Bu açıdan bakıldığında Mustafa Cambaz’ın fotoğrafçılığı önemli bir arşiv oluşturma çabasıdır ve değerlidir. Mustafa Cambaz’a ilk fırsatta birlikte fotoğraf çekmeye gideceğime söz vermiştim. 15 Temmuz 2016›da milletin iradesine yapılan saldırıda o, milletten yana tavır alarak sokağa çıktı ve şehitlik unvanını kuşandı. Böylece sözümüzü yerine getiremedik. Şimdi bize düşen görev Şehit Mustafa Cambaz dostumun kaldığı yerden devam etmek, aziz hatırasını diri tutmak ve gelecek kuşaklara emanet bırakmaktır.

Allah ona rahmet etsin güzel bir insandı. O şimdi güzel insanların bulunduğu ebedi vatandadır.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/07/15/06/29/resized_33891-143ace6asedatozkomec.jpg

Hem fotoğrafçı hem kültür adamı

Sedat Özkömeç - Yeni Şafak Gazetesi Foto MuhabiriMustafa ağabey, bir belge fotoğrafçısıydı, tarihe kayıt düşen. Onunla aynı masayı paylaşmış olmak meslek hayatım için bir gurur kaynağıdır. Çok tutkulu bir foto muhabiriydi. Çıkacağı geziyi günler öncesinden en ince ayrıntısına kadar büyük bir titizlikle planlardı. Her gezi bir macera, ayrı bir heyecandı onun için. Gazeteye döndüğünde çektiği fotoğrafları bize gösterir yaşadığı heyecanı paylaşırdı. Ondaki meslek aşkını fotoğrafın hikâyesini dinlerken hissederdiniz. Özellikle ecdadımız ve bıraktığı eserlere olan hayranlığı çalışmalarının merkezindeydi. Mustafa abi, sadece fotoğraf çekmezdi. Aynı zamanda bir kültür adamıydı. Her hafta Yeni Şafak Pazar eki için röportaj yapar, sayfasının başından ayrılmaz her ayrıntısına müdahale ederdi. Evet şehitler ölmez! Mustafa abimiz de bizim için ölmedi! Masası o kara gecenin akşamında bıraktığı gibi duruyor. Sanki yarın sabah gelecek ve bizi selamlayacakmış gibi. Tıpkı ardında bıraktığı eserlerle adını her zaman yaşatacağı gibi. İyi ki varsın Mustafa abi!

GÜNDEM
­Biz onu çok sevdik

GÜNDEM
Emanetine sahip çıkacağız