Gürsu’da Belediyesi’ne çifte ödül

Gürsu Belediyesi, sıfır atık vizyonuyla devreye aldığı ‘Gürsu’da Sürdürülebilir Yeşil Bir Gelecek’ projesiyle, ilçe genelindeki atık sayısını önemli ölçüde azaltmayı başardı. Proje sayesinde Altın Karınca Ödül Yarışması’ndan ödülle dönen belediye, doğayı koruyan ve gelir getirici adımları her geçen gün artırıyor.

Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık

Hibe Şampiyonu Gürsu Belediyesi, aldığı bu hibelerle hayata geçirdiği projelerle, Marmara Belediyeler Birliği’nden iki farklı kategoride iki ayrı ödül aldı. 2020 ve 2022 yıllarında da Altın Karınca Ödül Töreni’nde farklı kategorilerden ödüller alan Gürsu Belediyesi böylece ödül sayısını dörde çıkardı. Gürsu Belediyesi, yeşili ve doğayı koruyan projelere verdiği destek ve önemle ürettiği ‘Gürsu’da Sürdürülebilir Yeşil Bir Gelecek’ projesi ile Altın Karınca Ödül Yarışması’nda ödül almaya hak kazandı.

ÇEVRE VE DOĞAYI KORUYAN GELİR GETİRİCİ PROJE

2022 yılında başlatılan ‘Gürsu’da Sürdürülebilir Yeşil Bir Gelecek Projesi’ ile sıfır atık bilinci ve duyarlılığı oluşturmak amacıyla birçok kampanya ve program gerçekleştirildi. Proje, geri dönüşüm oranlarını arttırmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı, enerji verimliliği sağlamayı böylelikle karbon ayak izi azaltılmış, daha temiz, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulmasına katkı sağlamayı başardı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından uygulanan kapsamlı atık yönetimi sistemi sayesinde atık ayrıştırma oranları önemli ölçüde arttırılarak, geri dönüşüm miktarı yıllık 730 bin kilograma ulaştı.

SIFIR ATIK İÇİN MOBİL UYGULAMA

Sadece kullanılmış giyim eşyalarının geri kazanımından aylık ortalama 240 bin lira gelir elde edildi. Geliştirilen mobil uygulama sayesinde de, vatandaşların atık yönetimi süreçlerine aktif katılımı sağlanıyor, toplama faaliyetleri optimize ediliyor, ödüllendirme sistemiyle ilçe halkının yüzde 80’ine ulaşılarak sıfır atık bilinci artırılıyor.

ÜÇÜNCÜ GES PROJESİ MART AYINDA DEVREDE

Hibe destekli projeler sayesinde 2 adet Güneş Enerji Santrali (GES) kurulduğunu belirten Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Üçüncü GES tesisinin projelendirme süreci tamamlanmış olup, Dünya Bankası Yeşil Şehirler Fonuyla Mart 2025’te devreye alınmış olacak. Toplamda 2,4 megavat kurulu güce ulaşan bu tesisler sayesinde belediyemizin tüm enerji giderleri yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığı gibi tüketim fazlası üretim enerji piyasasına verilerek, belediyemize yıllık 16 milyon liralık ilave gelir kazandırılmış olmayı hedefliyoruz” dedi.

Girişimcilik projesi rol model oldu

Gürsu Belediyesi’nin Altın Karınca 2024 Ödülleri kapsamında ödül alan “Genç Dijital Girişimcilik Projesi” ile bugüne kadar beş farklı etapta kadın ve gençlere yönelik projeler gerçekleştirildi. Proje kapsamındaki hizmetlerden 2 bin 500’den fazla insan yararlandı.

ÖDÜLLÜ PROJE BİNLERCE HAYATI DEĞİŞTİRDİ

Hibe Şampiyonu Belediye ünvanlı Gürsu Belediyesi, hibe desteği ile gerçekleştirdiği ‘Genç Dijital Girişimcilik’ projesi ile Altın Karınca Ödülleri’nden ödül almaya hak kazanan projelerden biri oldu. 310 projenin başvuru aldığı yarışmada 10 kategoride 40 belediyeye, 55 proje ödülü verildi. Gürsu Belediyesi çifte ödül aldığı yarışmada ‘Genç Dijital Girişimcilik’ projesi ile takdir topladı. Hibe ödülü ile hazırlanan proje 40 yaş üstü kadınlar ve 13-25 yaş arası gençlere yönelik düzenlendi.

BURSA’NIN TEKNOLOJİK LABORATUVARI GÜRSU’DA HİZMET VERİYOR

Proje sayesinde 14 ayda 2000’den fazla genç oyun geliştirme alanında beceri kazandı, bazı gençler ilk mobil oyunlarını henüz 13 yaşında yazmaya başladılar. 15 bilgisayara sahip bir teknoloji merkezi oluşturularak gençlerin hizmetine sunuldu. E-ticaret konusunda yetkinlik kazanan gençlerle esnaflar bir araya getirilerek, gençlerin iş hayatına atılması sağlandı.

52 KADINA İSTİHDAM FIRSATI SAĞLANDI

Proje kapsamında ayrıca 40 yaş üzeri 52 kadına 200 saatlik e-ticaret ve dijital pazarlama eğitimi verildi. Girişimci kadınlar, Ar-Ge Merkezi’nin sunduğu mentorluk ve proje desteğiyle evlerinde ürettikleri ürünleri girişimciliğe dönüştürdüler. Yıllık 1 milyon liralık vergi muafiyeti kazanan kadınlar, şirket açmadan evlerinde ürettiklerini belediyenin hizmete açtığı Maharetli Eller Çarşısı’nda satışa sunma imkanı buldu.