Güle güle devrimci şair

Yedi Güzel Adam’ın ağabeyi şair, yazar ve düşünür Nuri Pakdil 85 yaşında vefat etti. Kendini “Devrimci bir Müslüman” olarak tanımlayan Pakdil, “Benim için yazı yazmak bir bakıma savaşmak demektir. Çünkü yazılarımda, her türlü putçuluğa karşı, her türlü yabancılaştırmaya karşı, her türlü sapmalara karşı vermekte olduğum savaş anlatılmaktadır” diyordu.

Haber Merkezi
Nuri Pakdil

Türk edebiyatının Yedi Güzel Adam’ından biri olan yazar ve şair Nuri Pakdil tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle bir süredir Bilkent’teki Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavi gören Pakdil 85 yaşındaydı. Pakdil’in dostu ve aynı zamanda Pakdil’in her türlü ihtiyacından yakından ilgilenen yazar Necip Evlice önceki akşam Pakdil’in yoğun bakımda olduğunu duyurmuştu. Evlice, yapılan tüm müdahaleye rağmen Pakdil’in vefat ettiği bilgisini paylaştı. Pakdil’in cenazesi bugün Hacı Bayram Camisi’nde kılınacak olan ikindi namazına müteakip Taceddin Dergahı’ndan ebediyete uğurlanacak.

28 ŞUBAT’TA YENİDEN ESER VERDİ

1934 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Pakdil doğum tarihi olarak İstanbul’un fethedildiği 29 Mayıs’ı kabul eder. Usta şair Sezai Karakoç’la ortaokulda aynı sınıfta okuyan Pakdil Maraş Lisesi’nde çıkardığı Hamle dergisiyle daha o yıllarda edebiyat dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Fikir dünyasında ortaokul yıllarında tanıştığı kendisi gibi Maraşlı olan Necip Fazıl Kısakürek’in etkisi büyük olur. Aynı lisenin alt sınıflarında okuyan edebiyata meraklı Yedi Güzel Adam’dan Alaeddin, Rasim Özdenören, Akif İnan, Erdem Bayezıt ve Cahit Zarifoğlu’yla o yıllarda tanışırlar. 1959’da İstanbul Hukuk Fakültesi’ni okumak için İstanbul’a geldi ve Yeni İstiklal gazetesinde sanat sayfası hazırlar, bir yandan da yazılar yazardı. 1969 yılında Edebiyat dergisini çıkarmaya başlayan Pakdil, 1972 yılında ise Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurdu ve 1984 yılına kadar 18’i kendinin 27’si diğer yazar arkadaşlarına ait 45 kitabı okurla buluşturdu. Dergi ve yayınevi 1984 yılında kapandı ancak 28 Şubat 1997’de yeniden faaliyete geçen yayınevi Nuri Pakdil’in kitaplarını yayımlamaya başladı. Çünkü Pakdil için kalemi onun tüfeğiydi. Fotoğraf çektirmeyi ve röportaj vermeyi sevmeyen Nuri Pakdil “Yalnız yazdığım eserlerle konuşurum” diyerek “Her durumda tüfeğimizi elimizde tutmayı bilmişizdir” diye tarif ettiği kaleminden çıkan eserlerini okurlarına emanet etti.

GÜNDEM
Pakdil'den geceye vuran selamlama