Grip olduğunuzu hissettiğiniz an bu karışımı için

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, aralık ayının ikinci haftası itibariyle grip salgını başladı. Grip aşısı için hiçbir zaman geç olmadığını söyleyen uzmanlar, aşı, hastalığa henüz yakalanmayan kişileri koruyabilir. Risk grubundaki kişilerin aşılanmasında fayda var uyarısında bulundu. Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, grip hastalığının başladığını hissettiğiniz an kullanabileceğiniz bir karışım önerdi ve alınabilecek önlemleri anlattı.

Yeni Şafak
Ilık bir bardak su, limon, zencefil ve zerdeçal karışımı enfeksiyonlara karşı koruyor.

Domuz gribi, gergedan virüsü gibi farklı isimlerle duyurulan salgınlar şu günlerde birçok kişiyi olumsuz etkiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Domuz gribi salgınının ortaya çıktığı 2009 yılında, dünyada ve Türkiye'de her zamankinden daha fazla hasta gördük. Bugün artık, domuz gribi virüsüne karşı insanlarda bir bağışıklık gelişti. Ayrıca grip aşılarının içerisinde domuz gribinin virüsü var. Hastalığın eskisi kadar yaşamı tehdit etmediğini söyleyebilirim" diye konuştu.

Peki kimler tehlike altında

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Tehlike yaratan bir grup var. Onlar bağışıklığı iyi çalışmayan, 65 yaş üzerindeki kişiler, KOAH gibi akciğer hastalığı olanlar, solunum yetmezliği olan hastalar, kanser tedavisi gören kişiler ve gebeler. Bağışıklık sistemi iyi çalışmadığından hastalığın bu grupta yaşamı tehdit etme riski daha yüksek. Sağlıklı kişilerde ise artık çok fazla tehlike arz etmiyor" ifadelerini kullandı.

Hamilelerin özellikle daha dikkatli olması gerekiyor

Risk grubundaki kişilerin aşılanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sönmezoğlu şöyle devam etti:

Bağışıklık sistemi için proteinden zengin beslenin

Bağışıklık sistemini koruyan en etkili yöntemin yeterli uyku ve beslenme olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sönmezoğlu, alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

Her sabah yarım limon, zerdeçal ve zencefil için

Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir formül olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sönmezoğlu, şunları söyledi:

Antibiyotik vücudumuzdaki yararlı bakterileri öldürüyor

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu virüslerle oluşur ve antibiyotikler onlara etki etmez. Ama ne yazık ki biz, ülke olarak antibiyotiklere çok güvendiğimiz ve onlardan çok şey beklediğimiz için, virüs olduğunu bilsek bile kullanıyoruz. Bu vücudumuzdaki yararlı bakterileri öldürüyor, ekosistemi bozuyor" diyerek antibiyotikler konusunda da uyardı.

HAYAT
Kelebek hastası kardeşlere umut oldular

HAYAT
Tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada

HAYAT
Doğum günü partisinde bulaşan virüs 2 ayda 9 can aldı