Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan’da sözde “soykırım” ifadesini kullanması ile tırmanan tartışmaları Yeni Şafak’a değerlendirdi. Sertçelik, şöyle konuştu: Tarihi nitelikte kabul edilebilir yeni hiçbir belge ve bulgu olmaksızın ABD Başkanı’nın sadece siyasi saiklerle ve Türkiye karşıtlarını memnun etmek için hareket ettiği anlaşılmaktadır. ABD ve Avrupa’daki pek çok politikacı ve devlet adamının kendi siyasi çıkarları için Türkiye’ye karşı Ermenileri ve Ermeni sorununu kullandıkları sır değildir. Ülkemizi baskı altında tutmak için bu konuyu kullanmaktadırlar. Tarihi olaylar bağlamında bu yanlı ve haksız siyasi yaklaşımların Türk-Amerikan ve Türk-Ermeni ilişkilerine ciddi zarar verdiği de ortadadır.
ORTAK KOMİSYONDAN KAÇIYORLAR
5 ERMENİ ARŞİVDE ÇALIŞTI
Bugüne kadar Devlet Arşivleri’nde Ermeni sorunu üzerine 5 Ermenistan vatandaşı araştırmacı, farklı 53 yabancı araştırmacı ve 720 farklı yerli araştırmacı çalışmıştır. Arşivlerimize ve arşiv kayıtlarımıza itiraz diye bir şey söz konusu olamaz. Olsa olsa Ermeni tarihçilerin çok kez yaptıkları gibi belgeleri çarpıtmaya yönelik gayretler olabilir. Zira Osmanlı Devleti dünyanın güvenilir en büyük arşiv kayıtlarına sahip olan devletlerinden birisidir. Ayrıca tutulan arşiv belgelerinin güvenirliği konusunda arşivlerimizde çalışma yapan hiçbir yabancı objektif araştırmacının da olumsuz söyleyebileceği bir şey olamaz. Hatta Rus arşivlerinde dahi Osmanlı arşiv belgelerine atıfta bulunan çok sayıda dosyanın olduğunu bizzat bilmekteyim.
ERMENİLERİN 4T PLANI
Tehcir soykırım ile bağdaştırılamaz
1915’de yaşananlara değinen Sertçelik, “Tarihi gerçeklerle bağdaşmayan asılsız Ermeni iddialarını yine dönemin kendi tarihçileri yalanlamaktadır. Ermeni yayıncı Arşak Çobanyan’ın 1916 yılındaki ifadesiyle ‘Benzer bütün krizlerde abartma kaçınılmazdır... Ancak Türkiye’de Ermenilerin yok edildiği gerçek değildir.’Sömürge savaşı döneminin olağanüstü koşulları dikkate alındığında Osmanlı Devleti’nin tehcir kararının kaçınılmaz olduğu ortaya çıkar. Bu husus, ulusal ve uluslararası hukuk bakımından meşruiyeti ve hukukiliği bulunan bir devlet tasarrufudur” diye konuştu.