Avrasya Fetva Meclisi 3. Toplantısı İstanbul’da başladı. Sütlüce’de bir otelde düzenlenen toplantıya 20’den fazla ülkeden din adamları, akademisyenler ve alimler katıldı. Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Kur’an-ı Kerim’in ve onu bize en güzel şekilde beyan eden sünnetin doğru anlaşılıp yorumlanmasını gerektirmektedir. Bu iki ana kaynak çerçevesinde akli/nakli deliller ve hikmetle muhkem hale getirilmiş güncel doğru bilgilerin üretilmesi, zeminin ruhunu yakalayan güncel bir dil ve üslupla sunulmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.
ULUSLARARASI AKADEMİLER KURULMALI
Yeni karşılaşılan meseleler hakkında hem dinin özüne ve esasına uygun, hem de vakıayı iyi gözlemleyen içtihatlara ve bu doğrultuda ortaya konacak bir fetva konseptine şiddetle ihtiyaç duyulduğunu belirten Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neticede dinin özüne uygun olmayan; insanı, toplumu ve vakıayı okuyamayan fetvalar uygulanabilir nitelikte olmadığından, zamanın ve hayatın gerisinde kalmaktadır. Özetle, bugünkü şartlar muvacehesinde özgün, müdellel bir fetva konseptine, üzerinde ittifak edilen bir fetva usulüne ve belki de en önemlisi, güncel bir dil ve üsluba şiddetle ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede, tüm dünyaya İslami ilimler alanında müfredat üretecek, uluslararası ölçekte alanında uzman; bilgi, idrak, söylem ve din dili konusunda yetkin ilim adamları yetiştirecek, dini istismar eden DEAŞ, FETÖ, Boko Haram, Şebab gibi örgütlerle fikri düzeyde mücadele edecek, ihtilaflara çözüm üretecek uluslararası akademilerin kurulmasının önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum”
İslami ilimlerde canlanma gerek
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İslam ümmetinin çok zor zamanlardan geçtiğini ve Müslümanların darmadağın olduğunu söyledi. Keleş, bütün insanlığa hitap eden İslam’ın günümüzde birtakım lafızcı-şekilci zihniyetlerin de etkisiyle şiddetle, müsamahasız ve dar görüşlü tutumlarla beraber anıldığını belirterek, “Bu menfi durumun bertaraf edilebilmesi için bahsettiğimiz sahih İslam geleneği çizgisinde, İslami ilimlerde bir canlanma yaşanması fevkalade önemlidir” dedi.