Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Yılmaz, şüpheli durumların epilepsi olup olmadığının ve nöbet türünün video EEG ile tespit edilebildiğini belirterek, ''Video monitorize EEG incelemesinde nöbetle karışan gece korkusu gibi bazı durumlar ayırt edilerek doğru teşhis ve tedavi mümkün olabilir'' dedi.
Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, hastanede video-monitorize EEG (Elektroensefalografi-beyin dalgalarının aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesinin ölçülmesi) laboratuvarının hizmete sunulduğunu bildirdi.
Beyindeki anormal elektriksel deşarjlar sonucu vücutta nöbet ya da havale olarak adlandırılan değişikliklerin ortaya çıkabileceğini belirten Yılmaz, bu nöbetlerin çok çeşitli olduğunu ifade etti.
Yılmaz, bir insanın sadece kısa bir süre boş bakarak ya da dakikalarca tüm vücutta kasılmalar şeklinde nöbet geçirebileceğini vurgulayarak, bu nöbetlere epilepsi tanısı konulabilmesi için hastanın tekrarlayan ateşsiz ve başka bir nedene bağlanamayan nöbetlerinin olması gerektiğini kaydetti.
Epilepsi olduğu düşünülen kişilere EEG incelemesi yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, beynin normal elektrik aktivitesinin epilepsi başta olmak üzere bazı durumlarda bozulabildiğini, EEG incelemesiyle beyin dalgalarındaki değişikliklerin belirlenebildiğini anlattı.
Yılmaz, epilepsinin teşhisi ile tipinin ve seyrinin anlaşılmasında EEG incelemesinin önemli veriler ortaya çıkarabildiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Video EEG ile şüpheli durumların epilepsi olup olmadığı ve nöbet türü tespit edilebiliyor. Video monitorize EEG incelemesinde, EEG çekimi yapılan kişi kameralarla sürekli kayda alınır. Video kaydı ve EEG kaydı senkronize edilir. Kayıt sırasında nöbet ortaya çıkarsa eş zamanlı olarak hem nöbetin klinik özellikleri ve süresi belirlenir hem de o sırada beyinde oluşan elektriksel değişiklikler gösterilebilir. Bu sayede, şüphelenilen durumun nöbet olup olmadığı anlaşılabilir. Nöbetle karışan gece korkusu gibi bazı durumlar ayırt edilerek doğru teşhis ve tedavi mümkün olabilir.''
-Çocuklarda video EEG incelemesi-
Yılmaz, çocuk beyninin elektriksel özelliklerinin yaşa göre değişiklik gösterdiğini, bu nedenle çocuklarda yaşa göre değişik nöbet tiplerinin görüldüğünü belirtti.
Bebek ve çocuklarda istemsiz bir hareketin nöbet olup olmadığına karar vermenin zor olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Küçük çocuklar ve bebeklerin elektrotlarla uyanık durması güçtür, ayrıca bazı bulgular özellikle uykuda belirginleşir. Bu nedenlerle küçük çocuk ve bebeklerde uyku EEG incelemesi, büyük çocuklarda ise hem uyku hem uyanık EEG incelemesi yapılır. Özellikle sık nöbet geçiren ya da nöbetleri tedaviye dirençli olan çocuklarda, ayrıca vücuttaki boş bakma, kasılma, dalma gibi değişikliklerin nöbet olup olmadığının klinik olarak belirlenmediği durumlarda video monitorize EEG incelemesi önemli bilgiler sağlayabilir'' ifadelerini kullandı.