Türkiye'nin önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden Çanakkale'de, hasat zamanın gelmesiyle zeytinler yağa dönüşmeye başladı.
Kasım ayının ortalarına kadar toplanan zeytinler "erken hasat" olarak adlandırılıyor ve bu dönemde toplanan ürünlerden elde edilen zeytinyağı miktarı daha az olsa da, kalite açısından daha yüksek.
Geyikli'de zeytinyağı üretimi yapan Oya Zingal, zeytinyağının rengi, kokusu ve düşük asit oranının yetiştiği toprakların coğrafi konumu ve avantajı ile doğru orantılı olduğunu ve toprağın bereketi, rüzgara elverişliliği ve yağmurun toprağı ne kadar beslediğinin önemli olduğunu söyledi.
Peki zeytinyağı nasıl yapılıyor ve hangisi daha sağlıklı? İşte yanıtı.
Zeytinyağı nasıl yapılıyor?
Büyük bir titizlikle tek tek elle toplanan zeytinler, önce yapraklarından arındırılıyor, daha sonra da kasalara yerleştirilerek fabrikalara götürülüyor. Fabrikaya getirilen zeytinler ilk olarak yıkama ve kırma sürecinden geçiyor. Hamur haline getirilen zeytin, daha sonra presleniyor. Preslendikten sonra su ve yağ ayrıştırılarak, zeytin yağı elde ediliyor.
En sağlıklısı soğuk sıkım
Tek tek elle toplanılan zeytinlerin saatler içinde fabrikada soğuk işleme giriyor. Soğuk sıkım tekniğinde zeytinin hamuru en fazla 26 dereceye kadar ısıtıyor. Elde edilen hamur mekanik yöntemlerle sıkılıyor. Böylelikle daha az ama daha sağlıklı ve kaliteli zeytinyağı elde ediliyor. Çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Daha sonra soğuk işlem sonrasında zeytinler tanklarda nitrojen altında bekletildikten sonra sofralara geliyor.