Düşünce dünyamızı derinden etkiledi

Ünlü ud icracısı ve bestekar Cinuçen Tanrıkorur, doğumunun 80. yılında anıldı. Müzisyen Celâleddin Çelik, Tanrıkorur’un insana yatırım yapan entelektüel biri olduğunu belirterek, “Bizim düşünce dünyamızı derinden etkiledi” dedi.

Yeni Şafak Aylin İzmir
​Dünyaca ünlü bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, doğumunun 80. yılında düzenlenen bir panelle anıldı.

Dünyaca ünlü bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, doğumunun 80. yılında düzenlenen bir panelle anıldı. Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen panelin moderatörlüğünü Celâleddin Çelik yaparken Tanrıkorur’un yakınında bulunmuş Doç. Dr. Murat Salim Tokaç, Necati Çelik ve Timuçin Çevikoğlu gibi isimler de panele konuşmacı olarak katıldı. Panelin devamında Cinuçen Tanrıkorur’un eserlerinin seslendirildiği bir konser gerçekleştirildi. 22 ülkede solo ud ve ses resitalleri ile seminerler veren Tanrıkorur, 500’ün üzerinde eser besteleyerek Batılı anlamda ilk ud metodu ile Türk mûsikîsi üzerine sayısız makale kaleme aldı.

EKTİĞİ TOHUMLARDAN USTALAR YETİŞTİ

Tanrıkorurur’un sadece müzikle uğraşmadığını söyleyen mimar ve müzisyen Celâleddin Çelik, "Cinuçen Bey, müzik camiası içinde az sayıda bulunan eli kalem tutan bir kişilikti. Bizim düşünce dünyamızı derinden etkiledi. O insana yatırım yapan entelektüel biriydi. Latinceden Fransızcaya kadar birçok Batı dilini anadili gibi konuşurdu. Böyle bir ustanın o dönemlerde bu alana yönelmesi bizim için büyük bir nimet” dedi. Tanrıkorur’un her dönemde düşüncelerini cesurca dile getirdiğini de ifade eden Çelik, "O, hepimizin üstünde çok sert izler bıraktı. Cinuçen beyin ektiği tohumlardan birçok usta yetişti. Ben de gençliğimde Hint müziğiyle uğraşırdım. Cinuçen Bey’e de bu maharetimi gösterdim ve beni dinledikten sonra ‘Sen bu müziği çalmaya çalışıyorsun ama Hintçe biliyor musun? Hint düşüncesiyle ilgili bir fikrin var mı?’ diye sormuştu. Yani sadece enstrümanın ucunu tutup da o müziği yapmış olamayacağımızı ve müziğin kültürün bir parçası olduğunu dile getirirdi" diye konuştu.

NASİHATLERİNİ UNUTMUYORUZ

Doç.Dr. Murat Salim Tokaç ise Tanrıkorur’un doğumundan son nefesine kadar geleneğe olan bağlılığını kaybetmediğini belirterek, "Ölümünün üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen sanki hala aramızdaymış gibi yaptıklarını sürekli anımsar ve bize olan nasihatlerini yerine getirmeye çalışırız. Günümüzde Cinuçen bey ile oturup eserlerini icra edemeyenler de kendilerini bir kayıpta görüyor" dedi.

Dinlediğiniz müziğe benzersiniz

Çinuçen Tanrıkorur’un toplumsal dönüşüm için müziğin gücünden yararlandığını söyleyen Timuçin Çevikoğlu ise “Müzik muhatabını kendine benzetir. Nasıl bir müzik dinlerseniz ona benzersiniz. Bu nedenle müziğin ne taşıdığı oldukça önemlidir. Onun eserleriyle eski dönemleri çok rahat tahlil edebiliriz” şeklinde konuştu.