Düşük tansiyon, vücuttaki kan basıncının düşük olması durumudur ve tansiyonun 9/6 sınırının altına düşmesi olarak kabul edilir. Herhangi bir semptom yaratmayan düşük tansiyon normal kabul edilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Ancak bazı durumlarda, altta yatan bir problemin habercisi olabilir. Özellikle yaşlılarda kalbe, beyne ve diğer hayati organlara kan akışının yeterli olmadığını gösteren ciddi bir belirtidir. Kronik düşük tansiyon herhangi bir müdahale gerektirmemesine rağmen, kan basıncındaki ani düşüşler baş dönmesine, halsizliğe ve bayılmalara yol açabilir. Bu, hayati organlara o anda yeterli kan akışının olmadığı anlamına gelir. Bu tarz şikayetleriniz varsa doktorunuza danışıp tansiyonunuzun takip edilmesini talep edebilirsiniz. Her yetişkin insan en az 5 yılda bir tansiyon ölçümünü yaptırmalıdır.
Düşük tansiyon belirtileri?
Düşük tansiyon aslında istenilen bir durumdur ve bazı inasanlarda sorun teşkil etmez. Ancak, birçok insan için anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon) baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir. Şiddetli vakalarda, düşük tansiyon hayatı tehdit edici olabilir.
Bazı insanlar için, düşük tansiyon, özellikle aniden düştüğünde veya buna benzer belirtiler ve semptomlarla birlikte, altta yatan bir sorunu işaret eder:
- Baş dönmesi ve sersemlik hissi
– Bayılma
– Bulanık görme
– Mide bulantısı
– Yorgunluk
– Konsantrasyon eksikliği
– Şok
Aşırı hipotansiyon, yaşamı tehdit eden bazı durumlarla da sonuçlanabilir. İşaretler ve belirtiler şunlardır:
– Özellikle yaşlılarda kafa karışıklığı
– Soğuk, nemli, soluk cilt
– Hızlı nefes alıp verme
– Kalbin hızlı bir şekilde atması
Tansiyon neden düşer?
Günün hangi diliminde olduğunuzdan sıcaklığa, kullandığınız ilaçlardan yaşınıza dek birçok farklı nedeni olabilir. Gün içerisinde ne yaptığınıza, stres düzeyinize, yediklerinize ve birçok farklı faktöre bağlı olarak kan basıncında düşüş yaşayabilirsiniz. Düşük tansiyon yaşamanıza sebep olabilecek diğer faktörlerden bazıları şunlardır:
Genleriniz: Evet, düşük tansiyon ebeveynlerinizden birinden miras kalan tamamen genetik bir durum olabilir.
Susuzluk: Vücuttaki suyun azalması tansiyonunuzu düşürebilir.
Anemi: Eğer hemoglobin ya da alyuvar sayınız normalden düşükse bu düşük tansiyona sebep olabilir.
Kalp hastalığı: Bir kapl krizi geçirdiyseniz ya da kalp rahatsızlığınız varsa düşük tansiyon kalbin vücuda yeterince kan pompalayamadığını gösterir.
Nörolojik rahatsızlıklar: Parkinson Hastalığı gibi bazı nörolojik rahatsızlıklar sinir sisteminizi tahrip eder. Sinir sistemi, damarların genişleyip daralması da dahil birçok vücut fonksiyonunu yönetmektedir. Eğer sinir sistemiyle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, damarlarınız genişleyerek kan basıncınızın düşmesine sebep oluyor olabilir.
Hormonal sorunlar: Addison Hastalığı veya diyabet gibi hormonal hastalıklar da düşük tansiyona sebep olabilir.
Beyin ve kalp arasında çatışma: Özellikle çok uzun süre ayakta durduktan sonra tansiyonunuz düşüyorsa vücudunuz beyninize kan basıncınızın çok yüksek olduğu sinyalini gönderiyor olabilir. Oysa o anda kan basıncınız çok düşmüştür ama beyin aldığı yanlış sinyalle kalp atışlarınızı yavaşlatarak tansiyonunuzun daha çok düşmesine sebep olur.
Ciddi yaralanma ve şok durumu: Ciddi yaralanmalarda, çok kan kaybettiğiniz durumlarda veya şok halindeyken kan basıncınız düşer.
Tansiyon en düşük kaç olmalıdır?
Üst sayı (sistolik) için 90 milimetrenin altında (mm Hg) veya alt sayının (diyastolik) 60 mmHg altında bir kan basıncı, genellikle düşük tansiyon olarak kabul edilir.
Eğer Büyük tansiyonunuz 90 ve altındaysa küçük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir
Eğer küçük tansiyonunuz 60 ve altındaysa Büyük tansiyonunuz ne olursa olsun tansiyonunuz düşmüş düşük olabilir