Devletin sağlık harcamaları arttı

Cihan
Devletin sağlık harcamaları arttı

Sosyal güvenlik reformu ile ilgili tartışmalar devam ederken, sağlık alanında atılan adımlarla ilgili ilginç veriler ortaya çıkmaya başladı. Reform çerçevesinde tedaviye ulaşmak kolaylaşınca, nüfusu 70 milyon olan Türkiye'de, hastanelere başvuru sayısı 212 milyon kişiyi buldu. Resmi verilere göre bir kişi dört defa hastaneye giderken, bir hastanın devlete aylım maliyeti ise 93 YTL oldu. Sağlık harcamaları da bir önceki yıla göre 5 milyar YTL arttı.

Bürokrasinin azalması, hastanelerin tek çatı altında toplanması, özel hastanelerin sigortalı hastalara açılması, hastanelere ilgiyi artırdı. Bu yılın ilk 8 ayında sağlık tesislerine müracaat edenlerin sayısı 141 milyon 248 bin 889 kişiyi buldu. Aylık ortalama hasta sayısı ise 17 milyon 656 bini geçti. Yılsonuna kadar sayının 212 milyon kişi bulacağı tahmin ediliyor.

Resmi veriler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olan hastaların üçte ikisinin devlet hastanelerini tercih ettiğini gösteriyor. Üçte birlik kısım da özel sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi hizmeti almış durumda. Hastaların, devlete, kişi başına aylık ortalama maliyeti 93,53 YTL olurken, ilk sekiz aydaki sağlık harcamaları 19 milyar 21 milyon YTL seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu rakamın yılsonu itibariyle 25 milyar 356 milyon YTL'yi bulması öngörülüyor.

Sağlık harcamalarının yüzde 51'ini tedavi giderleri oluşturuyor. Sağlık için devletin harcadığı paranın yüzde 44 ilaca gitti. Yüzde 5'lik kısmı da optik, şahıs ve malzemeye ödendi.

ANKARA'DAKİ TEDAVİ SAYISI 16 MİLYONU BULDU

Türkiye'de hasta sayısındaki artışın bir benzeri Ankara'da da yaşandı. 5 milyon nüfuslu Başkent'te, hastanelere başvuru sayısı 16 milyon 200 bin kişiyi buldu. Hasta sayısındaki artışa cevap verebilmek için ek mesai yaptıklarını belirten Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Pekten, sağlık hizmetlerinin sunumunda ortaya çıkabilecek sorunlara anında müdahale ettiklerini söyledi. İlçelere kadar sosyal güvenlik merkezleri kurduklarını ifade eden Pekten, "Sağlık hizmetlerinin kolaylaştırılması, tüm bireyleri kapsaması sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Sosyal güvenlik sisteminin en önemli ayağı olan sağlık hizmetlerini kolay erişilebilir, hızlı ve verimli bir şekilde tüm vatandaşımıza ulaştırmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Devlet hastaneleri hâlâ gözde*

Sağlık kuruluşu Oran (Yüzde)

Devlet hastaneleri 56

Eğitim Araştırma hastaneleri 11

Özel hastaneler 26

Üniversite hastaneleri 7

(*) Hastaların gittikleri sağlık kuruluşlarının dağılımı

Sağlık harcamaları 4 yılda 12 milyar YTL arttı

Yıl Harcama*

2005 13,6

2006 17,6

2007 19,9

2008 25,3**

(*) milyar YTL (**) Yılsonu beklentisi