Çölde Av halkla buluşuyor

Milli Saraylar’ın envanterindeki devasa tablo ‘Çölde Av’ ciddi bir hazırlığın ardından pazartesi günü Resim Müzesi’ne taşınacak ve halkın ziyaretine açılacak.

Ayşe Olgun
Türkiye'nin en büyük oryantalist tablosu, 'Çölde Av'

Türkiye’nin en büyük oryantalist tablosu “Çölde Av”, Sait Halim Paşa Yalısı’ndaki yerinden alınarak sergileneceği Milli Saraylara bağlı Resim Müzesi’ndeki yeni yerine taşınmak için gün sayıyor. Tablonun ziyarete açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması da bekleniyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/26/12/25/resized_9616e-b9dc0877coldeav2.jpg

BİRÇOK BADİRE ATLATTI

Bugüne kadar Türk halkının Tosun Paşa filminde arka fonda gördüğü devasa tablo altı ay sonra Resim Müzesi’nin bünyesinde ziyarete girecek olan oryantalist resimlerin sergileneceği yeni bölümünün ana mevzuunu oluşturan eser olacak. Çerçevesiyle birlikte 35 metrekare olan tablo ile ilgili takvim oluşturuldu. Hazırlık süreci 3 ay süren tablonun nakliye hazırlığında sona gelindi. Taşıma provaları başarıyla sonuçlanan tablo çerçevesinden ayrılma aşamasında. Mehmet Ali Paşa’nın torunu Sait Halim Paşa adına yaptırılan yalıda ilk monte edildiği yerde duran tablo, bugüne kadar yangın, baskın, gibi birçok badireyi zarar görmeden atlatmasıyla ‘efsunlu’ olarak nitelendiriliyor. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcısı Ahmet Çapoğlu, “Büyük boyutlu tabloların rulo işleminde uzman danışman Filiz Kuvvetli’den destek aldık. Önce tablo yüzeyinde koruma işlemi gerçekleştirildi. Tablonun rulo yapılabilmesi için özel makara sistemi imal edildi. Eğer bir aksilik çıkmazsa 28 Ocak günü taşınma işlemi gerçekleştirilecek ve ilk kez halkın ziyaretine açılacak.”

HAYAT
Sanatseverlere müzede müzik ziyafeti