Dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar (62), uzun süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitiren Olçar için bugün, memleketi Kütahya'da Sofçaköyü'nde bulunan Çini Mağazası'nda bir tören düzenlenecek. Törenin ardından Olçar'ın naaşı Musalla Mezarlığı'na defnedilecek.
8 YIL MERCAN KIRMIZISINI ARADI
Kütahya'da 1948 yılında doğan Sıtkı Olçar, 1973'te kurduğu 'Osmanlı Çini' atölyesinde üretime başladı. 1980'den itibaren özellikle İznik çinileri üzerine çalışarak kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getiren Olçar, İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen mercan kırmızısını bulmayı da amaç edindi. Bunun için tam 8 yıl uğraşan Olçar, bir Alman bilim adamı radyasyona maruz kalabileceğini söyleyince bu uğraşından vazgeçmek zorunda kaldı.
YURT DIŞINDA 70 SERGİ
Eserlerini el yazısıyla 'Sıtkı' olarak işaretleyen Olçar, yurt dışında yaklaşık 70 sergi düzenledi. Olçar, UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi' kapsamında, 2008 yılı için Türkiye'den 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödülü verilen 7 sanatçı arasında yer aldı. Almanya'nın en çok satılan dergilerinden Der Spiegel'de birkaç yıl önce yayımlanan ve Kütahya'daki çini ve seramik sanatının tanıtıldığı makalede, Olçar'dan 'Çininin Picasso'su' diye bahsedildi.