Osmanlı Devleti döneminde devlet sınırlarını doğal sınırlara kadar genişleten ve İstanbul’u büyük bir çaba ile fethederek alan padişah Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir padişah. Hayatı boyunca ve tahta çıktığı süre içinde Osmanlı Devleti için sayısız bir çok fetih yaptı.
Fatih Sultan Mehmet kimdir?
Sultan 2. Murad'ın 4. çocuğu olan Sultan 2. Mehmet Han, 30 Mart 1432 yılında Edirne'de doğdu. Osmanlı Devlet'inin 7. padişahı olan Sultan 2. Mehmet, 2 yaşından sonra lalalarıyla birlikte Amasya'ya eğitim almak için gitti. Amasya'da Sancakbeyi olan 2. Mehmet, Son derece zeki ve hırçındı. Hocalar 2. Mehmet'in hırçınlığı ile baş edemeyince 2. Murad tarafından heybetli ve otoriter olan büyük âlim Molla Gürânî (Rahmetullâhi Te‘âlâ Aleyh)Hazretleri’ne teslim edildi.
Babası 2. Murad'dan bu terbiye ile yetişen Fatih Sultan Mehmet, çağ açıp, çağ kapatan, İstanbul'u fetheden padişah oldu.
Bir çok alanda eğitim alan Fatih Sultan Mehmet, klasik medrese eğitiminin yanında İtalyan hümanisti ve diğer İtalyanlar, Avrupa Tarihi gibi alanlardan da ilerledi. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca dillerine de hakimdi.
1444 yılında II. Murat, tahtı, oğlu Fatih Sultan Mehmet’e bıraktı. 12 yaşında tahta Fatih Sultan Mehmet çıktı. Bu duruma bazı devlet adamları itiraz ettilerse 2. Murat kabul etmedi. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet babasına mektup yolladı. Mektupta;
Bu mektup üzerine 2. Murad tekrardan Osmanlı tahtına geçti. Varna Muharebesin'de haçlıları yenilgiye uğratan 2. Murad, Fatih Sultan Mehmet'i Manisa'ya Sancakbeyliğine atadı.
21 yaşında tekrar tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet,
Padişah II. Mehmet, hocası Akşemsettinin de teşvikiyle İstanbula yeni bir saldırı düzenlemeye karar verdi. Önce, Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarının karşısına Rumeli hisarı yaptırdı. Edirnede döktürdüğü balyemez adı verilen büyük toplarla savaşa hazırlandı. 6 Nisan 1453 günü, Osmanlı ordusu Bizans surları önüne geldi. Bizans İmparatoru Konstantin, Haliçi zincirle kapatarak Osmanlı Ordusunun şehre denizden girmesini önledi. 11 Nisan günü kuşatma tamamlandı ve top ateşi başladı. Yirmi gün süren top ateşinden kesin bir sonuç alınamadı. Şehrin denizden de kuşatılması gerektiğini düşünen II. Mehmet, bir gece yetmiş parça gemiyi karadan yürüterek Haliçe indirdi.
Hocası Akşemsettin II. Mehmete cesaret veriyor;
"Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında tarihe çağ açan padişah olarak adını yazdırdı"
Fatih Sultan Mehmet, 1481 senesinde yeni bir sefere çıktı. Sefer sırasında çadırındayken, ani bir şekilde hastalandı. Hastalığının gut olduğu sanılsa da, zehirlendiği görüşünde olanlarda var.
Bu rahatsızlık sonucunda henüz 49 yaşındayken hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet’in mezarı günümüzdeki İstanbul'un ilçesi olan Fatih’te yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii ve Külliyesinde bulunmaktadır.