Bu projelerin gücü de ilhamı da kadınlar

Motosiklet sürücüsü kadınları trafikte cesaretlendirmek ve kurye hizmetinde çalışan kadın sayısını artırmak için yola çıkan, şiddet gören ve sesini duyurabileceği teknolojiye erişimi kısıtlı olan kadınların ihtiyaç duydukları teknolojiyle buluşturmak amacıyla akıllı telefonları toplayan, toplumun düşüncelerine ve diline yansıyan cinsiyetçi kullanımları ortadan kaldırmayı hedefleyen projeler Kadın Dostu Markalar töreninde buluştu.

Dilber Dural
Arşiv

Gücünü kadından alan, kadın istihdamına, eğitime, toplumsal fırsat eşitliğine, kadın girişimci desteklerine katkıda bulunan Kadın Dostu Markalar Platformu’nun bu yıl ikincisini düzenlediği Kadın Dostu Markalar 2022 Farkındalık Ödülleri geçtiğimiz hafta İş Sanat’ta düzenlenen törenle sahiplerine kavuştu. Toplumsal bilince ve refaha katkı sağlayan, değer yaratan projelerin iyilik etkilerini arttırmak, toplumda bu anlamda bilinç oluşturmak ve eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında henüz ortaya proje koymamış kurumlara da ilham vermek üzere gerçekleşen ödül töreninde 38 marka örnek projeleriyle ödül alırken, 12 marka da Değer Katanlar Özel Ödülü aldı. Kadın dostu projeler meyvelerini vermeye devam ederken, kadınlara ilham olan ve hayatlarına dokunan projeleri Yeni Şafak Pazar’a anlattılar.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/14/11/58/resized_e0b91-c3a69750nd5.jpg

MARKALARDAN ALDIĞIMIZ GÜÇ İLE HAREKET EDİYORUZ

Kadın Dostu Markalar Platformu Kurucusu Nazlı Demirel birçok güzel projeyle beslendiklerini belirterek, “İlham vermesi açısından bu programı oluşturduk” diyor ve ekliyor: “Markalarla birlikte projeler yapmaya başladık. Geçen seneki ödül töreninin ardından ‘Ben ne yapabilirim?’ diyen markaların sayısı arttı. Bu aslında bizim yola çıkış amacımızdı. Öte yandan geçen sene markalarımıza ödül verip bırakmadık. Bu senede dedik ki onlara ‘Neler yaptınız? Biz artık sizi takip ediyoruz ve kitlelerimiz de sürekli sizi takip ediyor. Kaç kadına ulaştınız?” Şu geri dönüşleri aldık: ‘Omuzumuzdaki sorumluluklar daha da arttı ama keyifli bir yola soktu bizi. Şimdi üstüne daha fazlasını koymak için ayrıca ekip oluşturmaya gayret ediyoruz.” Bu çok güzel. Bu yıl 38 proje ve 12 Değer Katanlar Ödülü verdik. Bir sosyal girişim olduğumuz için bizi destekleyenlerimizi de unutmadık. Markalardan aldığımız güç ile hareket ediyoruz. Bu projeleri markalar yapıyor ve biz onların projeleriyle güçleniyoruz.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/14/11/53/resized_02356-46c00548resized_6d99651153023eceodyakmaz.jpg

HAYDİ KADINLAR PİSTE

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/13/02/50/resized_deceb-266de541sitaresezgin.psd

KULLANMADIĞINIZ TELEFONLARI BİZE GETİRİN

Farkındalık ödülü sahiplerinden bir diğeri ise; Teknosa “Kadın İçin Teknoloji, Hepimiz İçin Dayanışma” projesi oluyor. Şiddet gören ve sesini duyurabileceği teknolojiye erişimi kısıtlı olan kadınların ihtiyaç duydukları teknolojiyle buluşturmak amacıyla, kullanmadıkları akıllı telefonları toplayan Teknosa, kontrol ve bakımlarını yaparak kadınlara ulaştırıyor. Proje kapsamında bağışçılar, kullanmadıkları akıllı telefonları Teknosa mağazalarından ya da Teknosa Çağrı Merkezini arayarak evlerinden teslim edebiliyorlar. Teknosa genel müdürü Sitare Sezgin de dayanışma hareketi olan bu projenin 15 yıldır destekçisi olduğunu belirterek, “Hem Türkiye’de hem dünyada pandemi döneminde kadınların gördüğü aile içindeki şiddette artış var. Biz bunun için şiddet gören ama sesini duyuramayan teknoloji erişimi kısıtlı olan kadınlarımıza ses olmak adına Sabancı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile bir dayanışma hareketi başlattık” diyor. “Hepimizin her gün gazete sayfalarında gördüğü bir realite var. Her ne olursa olsun eğitim seviyesi, ekonomik refah seviyesi artsa da şiddet gören kadınların sayısı bir türlü azalmıyor. Bu şiddet gören kadınlar bir kısmı da aile içi şiddet olduğu için seslerini de çıkaramıyorlar” diyen Sezgin, projeden olumlu tepkiler aldıklarını ama halen istedikleri seviyede telefon bağışı alamadıklarını dile getiriyor. Sezgin, “Halkımızın da bu konuda daha duyarlı olduğunu biliyorum. Ama herkesin kullanmadığı bir cep telefonu olabiliyor. Burada herkesten çekmecesinde duran kullanmadığı telefonları Teknosa’ya bağışlamalarını istiyoruz. Kendimiz de telefon bağışlıyoruz ve Kadın Dernekleri Federasyonu aracılığıyla şiddet gören kadınlarımıza ulaştırıp sesleri olmak istiyoruz. Bu telefona ulaşan bir kadın şiddet görmeyecek ve bir kadının hayatına dokunursak, hayatını kurtarırsak bizi en çok tatmin edecek ve mutlu edecek şey budur” diyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/14/11/54/resized_ce6b4-a5f6a420resized_089e1b132f313gc3bclbenuc3a7man.jpg

CİNSİYETÇİ SÖYLEMLERE KIRMIZI ÇİZGİ