Böyle arşiv görülmedi

Usta müzisyen ve koro şefi 95 yaşındaki Nevzat Atlığ, bütün arşivini Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağışladığını açıkladı. Atlığ, “Böyle bir arşiv hiçbir yerde yok” dedi.

Harun Karaburç

İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi (OMARŞİV) Arama ve Karşılaştırma Portalı, kamuoyuna açıldı. OMAR Müdürü Gönül Paçacı Tunçay önceki gün portalın tanıtımını yaparken Türk müziği koro şefi, Mecud Cemil’den devraldığı Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’yla yıllarca sahnede ve radyoda konserler veren 95 yaşındaki Nevzat Atlığ da 1950’lerden bugüne oluşturduğu Türk müziği arşivini İstanbul Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağışladığını söyledi.

25 YIL KONSER VERDİM

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/12/03/44/resized_6d18b-e043cec2gonulhoca.jpg

SÖZ UÇAR YAZI KALIR

Multimedya arşiv projesinin Cumhurbaşkanlığına bağlı Strateji Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından desteklendiğini kaydeden Gönül Paçacı Tunçay, projeyi “Bu portal Osmanlı dönemi müziği içinde her türlü müzik eserinin aynı dönemde ya da başka dönemde kaydedilmiş her türlü verisini karşılaştırma imkanı sunacak. En titiz sitelerde veya araştırmalarda besteci, güfteci, makam ve usul bilgileri yeterli kabul edilir. Biz eserlerle ilgili daha ayrıntılı bilgiler veriyoruz. Eserlerin farklı dönem ve farklı kaynaklardaki versiyonlarını aynı anda görmüş olacağız. Çünkü hala bir standardizasyon yok. 20 bin civarında tarama yaptık. Bir buçuk yıldır çalışıyoruz. Önümüzde bir yol haritası var. Bu devirde artık bu teknoloji içinde bizim böyle olmamız lazım. Söz uçup yazı kalıyor” sözleriyle anlattı. OMARŞİV Arama ve Karşılaştırma portalına şuradan ulaşabilirsiniz:

HAYAT
Musikiyi 100 yıldır ayakta tutuyoruz