Tıp literatüründe "Primer Progresif MS" olarak adlandırılan ve hızla ilerlediği için kısa sürede hastayı engelli hale getirebilen birincil ilerleyici Multipl Skleroz (MS) hastalığına, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde Nobel ödüllü teknoloji ürünü olan Ocrevus tedavi yöntemiyle müdahale edildi.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Nobel ödüllü teknoloji ürünü olan Ocrelizumab (Ocrevus) tedavi yöntemine, Türkiye'de de ruhsat alındığı belirtildi.
SGK tedaviyi karşılıyor
Pahalı olan tedavinin SGK tarafından karşılanmaya başlandığı vurgulanan açıklamada, "Tedavi yöntemi, Türkiye'de ilk kez Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde başarıyla uygulandı" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, görüşlerine yer verilen UÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Turan, Türkiye'de 50 bin MS hastasının bulunduğunu belirterek, bu hastaların yüzde 15'inin birincil ilerleyici MS hastası olduğunu kaydetti.
Ruhsatı ve onayı alır almaz, uzun zamandır takip ettikleri ve mevcut tedavilere cevap vermeyen 45 yaşındaki hasta N.S'yi Ocrevus tedavisine aldıklarını ifade eden Turan, hastalık seyrinin plaseboya göre yüzde 30 gerilediğini gözlediklerini, hastanedeki 10 hastanın tedavisine de ilerleyen günlerde başlayacaklarını bildirdi.
Birincil ilerleyici MS'e ilaçlar etki etmiyor
Turan, yaygın görülen MS hastalığında 1993 yılından bu yana 13 ruhsatlı ilaç tedavisi varken, bunların birincil ilerleyici MS'te denendiğini ancak başarı sağlanamadığını belirterek, şunları kaydetti: