Bienal’le şehir turuna hazır olun

Geçen yıl ertelenen 17. İstanbul Bienali bu yıl iki yakada daha önce uğramadığı semtlere kadar uzandı. Bienal’le Zeyrek'teki Çinili Hamam restorasyondan sonra ilk kez kapılarını açarken Zeytinburnu’ndaki Tıbbi Bitkiler Bahçesi de ev sahibi mekanlar arasında.

R. Rüveyda Okumuş
17. İstanbul Bienali Yedi bucak İstanbul.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Bienali, 17. edisyonuyla bir kez daha İstanbul’u sanatın buluşma noktası hâline getirmeye hazırlanıyor. Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği bienal için dünyanın farklı bölgelerinden katılımcıların, İstanbul’un çeşitli semtlerinde sergileyecekleri projeler için hazırlıklar devam ediyor.

17. İstanbul Bienali’ne, sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, deniz bilimci, kukla ustası, müzisyen ve daha pek çok başka alandan 500’ün üzerinde katılımcı, yerel topluluklarla bireysel veya kolektif çalışmalar yürüterek katkı sunacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/11/50/resized_9390d-c6acf174bienal1.jpg

KİTAPÇI DA VAR HUZUREVİ DE

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/11/50/resized_16a0e-1c2fbf19bienal5.jpg

METROYA BAĞLANIYOR

Beyoğlu rotasındaki sergi mekânları: Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, uluslararası performans sanatı platformu olarak bu alandaki sanatçıları birleştirmek ve desteklemek için çalışmalarını sürdüren Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), 1999’dan bu yana kapalı olan İstanbul’un en eski Rum okullarından Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA’nın sanatçı ve küratörlere yönelik bir misafirlik, etkileşim ve üretim programı olarak başlattığı SAHA Studio, farklı disiplinlerden güncel sanatçıların sergilerine, çeşitli seminerlere, sanatçı atölye ve konuşmalarına ev sahipliği yapan Büyükdere 35 ile İstanbul’un en yenilikçi kültür sanat alanlarından M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nda yer alan Yaklaşım Tüneli de öne çıkan alanlar arasında yer alıyor.

Kadıköy’deki bienal mekânları arasında, İstanbul’un 130 yıllık bir geçmişe sahip endüstriyel miraslarından Müze Gazhane ile Suriye’yi terk etmek zorunda kalan sanatçılar tarafından 2014’te Kadıköy Yeldeğirmeni’nde kurulan Arthereistanbul da bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/11/51/resized_64fe0-fad3915ebienal8.jpg

ÇİNİLİ HAMAM BİENAL İÇİN AÇILIYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/11/51/resized_b8b4a-9fa0bed8bienal3.jpg

Şiir hattı eklendi

Bienal, ücretsiz sergilerin yanı sıra çeşitli açık hava gösterileri, performanslar, buluşmalar, konuşmalar ve film gösterimleri de içerecek. Etkinlikler, müdahaleler ve beklenmedik buluşmalar, serginin birer parçası olacak. Bienal izleyicileri, şiir okumalarından dergi tanıtımlarına, festivallerden film gösterimleri ve podcast kayıtlarına, spekülatif yayınların özel sayılarından bahçe gezintilerine, hikâye anlatımlarından toplumsal araştırmalara, protesto gösterilerinden baskı atölyesine, kukla gösterilerinden liman seslerinden oluşan bir kütüphaneye pek çok farklı proje ile sanatseverlerle buluşacak.

Bienal kapsamında, İKSV Alt Kat tarafından yürütülen “Kuşlar Ne Düşünüyor?” başlıklı proje herkesi çevrelerindeki kuşları gözlemlemeye, onlar hakkında düşünmeye ve doğayla yeniden bağlantı kurmaya çağırıyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Hisar Okulları, Öğretmen Ağı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve Today at Apple’ın iş birliğinde hayata geçirilen proje, pek çok farklı disiplinden uzman, sanatçı, öğretmen ve bilim insanı bir araya getiriyor. Proje kapsamında “öğretmen” ve “çocuklar ve eşlik eden yetişkinlere” yönelik hazırlanan rehberler, çocukları kuşların nasıl düşündükleri, insanları nasıl gördükleri, çevresel değişikliklerin yaşamlarındaki etkileri, barınmaları, beslenmeleri, hareketleri gibi konulara dair düşünmeye teşvik ediyor. Çocuklar, rehberlerde yer alan sorulara verdikleri yanıtlar etrafında üretecekleri içeriklerle bienale katılabilecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/11/53/resized_b14db-ce73311bbienal9.jpg

TIBBİ BİTKİLER BAHÇESİNDE PERFORMANS