Bebek hareketlerinin anlamları hakkında bilgi veren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kıymet İkbal Karadavut, bir sorun varsa yenidoğan döneminde belirlemenin her ne kadar zor olsa da çok önemli olduğunun altını çizerek, “Çünkü yenidoğan döneminden 3 yaşa kadar hızlı bir beyin gelişimi, sinir hücresinin değişimi ve fonksiyonelleşmesi olmaktadır. Beynin bu gelişme ve değişme kapasitesi (plastisite) bu yaş periyodunda çok yüksek olup, altın dönemdir. Bu nedenle herhangi bir riskle doğan bebekler daha yakından takip edilip, ortaya çıkan anormal bulgular tespit edilip gerekli durumlarda bebek hemen rehabilitasyona alınmalıdır ki dışarıdan verilen uyaranlarla beyinde gelişmesi ve fonksiyonellik kazanması gereken yapılara destek olunmalıdır" diye konuştu.
Karadavut, “Yenidoğan döneminde 56-58 hafta, zaman zaman 60 haftaya kadar bebeğin hareketlerinin video monitorizasyonla değerlendirilmesi şeklinde spontan motor hareket değerlendirme yöntemi bize bebeğin beyin gelişiminin fonksiyonel olarak düzgün ve yeterli olup olmadığı ile ilgili bilgi vermektedir" dedi.
Rehabilitasyon ile hızla iyileşmesi sağlanıyor
Bu değerlendirme yöntemi sayesinde çok erken dönemde beyin fonksiyonları hakkında detaylı bilgi sahibi olabildiklerini söyleyen Dr. Karadavut, “Bu değerlendirmeye göre belirgin anormal beyin fonksiyonuna sahip bebekleri rehabilitasyona alıp, bebeğin fonksiyonlarının hızla iyileşmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Kıymet İkbal Karadavut, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hastanemizde buna yönelik riskli bebek olarak belirlediğimiz yenidoğanların videolarını kaydedip, bu videoları değerlendiriyoruz. Bu sonuçlarla bebeği takip ve tedavi ediyoruz. Bu hızlı gelişimin devam ettiği süreyi en etkili kullanarak daha sağlıklı bebekler yetiştirmeyi hedefliyoruz.