Tarihi çapa, incelenmek ve korumaya alınmak üzere Konuralp Müzesi'ne götürüldü. Akçakoca'da hamsi avı için denize açılan balıkçının ağına, 18'inci yüzyıla ait olduğu düşünülen, genel olarak savaş ya da ticaret gemilerinde kullanılan çapa takıldı.
Çapa, burada Düzce Üniversitesi Su Altı Araştırmaları ve Arkeoloji Bölümü'nde görevli akademisyenler tarafından incelenerek, korumaya alınacak. Düzce Üniversitesi Su Altı Araştırmaları ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Ahmet Bilir çapanın 18'inci ya da 19'uncu yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
Osmanlı-Rus savaşından kalmış olabilir
Ahmet Bilir, çapanın, ticaret gemisi ya da Osmanlı- Rus savaşında batan gemiye ait olabileceği üzerinde durulduğunu dile getirerek, "18'inci ve 19'uncu yüzyılı düşündüğümüzde bu çapaların boyutu itibarıyla 2,5 metrelik bir çapa, bunun bir kalyona ait olabileceğini düşünüyoruz ya da bir ticaret gemisi de olabilir veya Osmanlı-Rus savaşı ile birlikte batmış bir batığa da ait olabileceğini tahmin ediyoruz. Buna yönelik su altı çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Bulunduğu alanda dalış yapılacak
Çapanın araştırmalara ışık tutacak bulgu olduğunu vurgulayan Bilir, "Muhakkak bir yaşanmışlığı söz konusu, bu da bizi son derece heyecanlandırıyor. Bu denli korunan bir çapanın da Düzce'nin karasularında tespit edilmiş olması bizim için son derece heyecan verici. Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar içinde bir umut ışığı bizim için. Buna yönelik de kurmuş olduğumuz su altı araştırma merkezinde bu tür araştırmalara ağırlık veriyoruz. Gemisi ile ilgili olarak herhangi bir batığa mı ait yoksa çapa münferit bir malzeme mi; bunu tespit etmek için bulunduğu noktada dalışlar gerçekleştireceğiz" dedi.