Alerjik astımı olan çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın

Alerjik astımı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıf ve yeterince beslenemeyen çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın oluyor. Anne ve babaların çocuklarına uygun ortamlar oluşturması, çocuklarını kalabalık, nemli ve sigaranın bulunduğu ortamdan uzak tutması ve el temizliği gibi faktörler, solunum yolu hastalıklarının yayılmasını önemli derecede azaltacaktır. Emziren annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmeleri ve 6 aydan büyük çocuklara grip aşısı yaptırılması oluşacak enfeksiyonları engelleyebilir.

Yeni Şafak
Bağışıklık sistemini düşürücü ilaç kullanan kişiler de enfeksiyonlara yatkın oluyor.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Safa Barış, alerjik astımı, kronik hastalığı olanların, bağışıklığı zayıf ve yeterince beslenemeyen çocukların, enfeksiyonlara daha yatkın olduğunu belirterek, "Astımlı çocukların kışın kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeleri, ev tozu akarlarına daha fazla maruz kalmalarına sebep olur. Bu durum, enfeksiyonlarla birleşince solunum yollarında daralmaya yol açar ve böylece astım atağı ve bronşiyolit olarak tanımladığımız hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur" dedi.

En fazla çocuk ve yaşlılar risk altında

Prof. Dr. Safa Barış, kış aylarında çocuklarda enfeksiyonların daha sık görüldüğünü, pek çok virüs ve bakteri kaynaklı solunum yolu hastalıklarının oluşabildiğini aktardı.

Bu hastalıklara yakalanma noktasında en fazla çocuk ve yaşlı bireylerin risk altında olduğunu dile getiren Barış, yine kronik hastalığı bulunan veya bağışıklık sistemini düşürücü ilaç kullanan kişilerin de kış aylarında enfeksiyonlara daha yatkın olduğunu söyledi.

Çocuklarda bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha az donanıma sahip

Barış, özellikle çocuklarda sık enfeksiyon görülmesinin, bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha az donanıma sahip olmasıyla açıklandığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

Yeterince beslenemeyen çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın oluyor

Prof. Dr. Safa Barış, çocukların bir bölümünün ise enfeksiyon etkenlerine daha yatkın olabildiğine dikkati çekerek, "Alerjik astımı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıf ve yeterince beslenemeyen çocuklar enfeksiyonlara daha yatkındır. Astımlı çocukların kışın kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeleri, ev tozu akarlarına daha fazla maruz kalmalarına sebep olur. Bu durum, enfeksiyonlarla birleşince solunum yollarında daralmaya yol açar ve böylece astım atağı ve bronşiyolit olarak tanımladığımız hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur" şeklinde konuştu.

Çocuklarda beslenme yetersizliği birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Kış mevsiminde hastalıklarla mücadelede doktora başvurmadan önce yapabileceklere de değinen Barış, şunları söyledi:

6 aydan büyük çocuklara grip aşısı yaptırın

Emzirmenin de bağışıklık açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Barış, "Emziren annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü anne sütünde bağışıklık koruyucu ve güçlendirici pek çok protein bulunuyor. Kışa önceden hazırlık yaparak da virüslere karşı savaşımızı sağlamlaştırabiliriz. Örneğin 6 aydan büyük çocuklarımıza grip aşısı yaptırarak oluşacak enfeksiyonların bir bölümünü engelleyebiliriz. Belirttiğimiz önlemleri alan ailelerin çocukları yılda 4'den fazla orta kulak, 2'den fazla zatürre ve sinüzit, hastaneye yatış gerektirecek ağır enfeksiyonlar, cilt ve mantar enfeksiyonları ile bunlara eşlik eden büyüme gelişme-geriliği geçirmeye devam ediyorsa bağışıklık sistemi uzmanına muayene olmalarında yarar vardır." ifadelerini kullandı.

HAYAT
Vücudu yanan çocuk Türkiye'de şifa buldu

HAYAT
Vücudundaki yüzde 80 oranında yanıkla hayata tutundu

HAYAT
Şişmanlık reflüyü tetikliyor

HAYAT
Kortizonlu ilaç kullananlar tuzlu ve yağlı tüketmeyin