Ağustos ayı içerisinde, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi ve Anadolu topraklarının korunmasını sağlayan Büyük Taarruz’a kadar birçok zafer yaşandı. 1071 Malazgirt Zaferi’yle Türklere Anadolu’nun kapıları açılırken, Otlukbeli, Çaldıran ve Mercidabık zaferleri, Türk askeri ve Türk komutanı?nın kahramanlık, üstün zeka, cesaret eseri olarak tarihteki yerini aldı.
26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi: Muş’ta bulunan Malazgirt Ovası’nda Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen, Anadolu’nun Türklere yeni yurt olmasını sağlayan bir meydan savaşıydı.
11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi: Erzincan’ın Tercan Ovası’nda ‘Otlukbeli’ denilen yerde, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in komuta ettiği Osmanlı ordusuyla Akkoyunlu İmparatoru Uzun Hasan’ın komuta ettiği Akkoyunlu ordusu arasında yapıldı.
23 Ağustos 1514 Çaldıran Zaferi: Van’ın 90 kilometre kuzeydoğusundaki Çaldıran Ovası’nda, yapılan ve her ikisi de Türk olan Osmanlı ve Safevi devletleri arasındaki savaş, Osmanlı devletinin kaderini tayin etti. Zafer, Anadolu birliği yolunda atılmış önemli bir hamle anlamına geliyordu.
24 Ağustos 1516 Mercidabık Zaferi: Çaldıran’dan 2 yıl sonra Yavuz Sultan Selim’in başında bulunduğu Osmanlı Devleti ile Memlük Devleti arasında, Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen Mercidabık Savaşı’nda büyük bir zafer kazanıldı. Hilafet Osmanlı’ya geçti. Suriye, Lübnan ve Filistin, Osmanlı hakimiyetine girerken, Mısır ve Arabistan Yarımadası yolu açıldı.
29 Ağustos 1521 Belgrad’ın Fethi: Orta Avrupa’nın belkemiği durumundaki Belgrad, Sırplar’a ait iken Türkler’e karşı savunulamadığı için Macarlar’a terk edilmişti. İkinci Murad’ın ve Fatih Sultan Mehmet’in ayrı ayrı gerçekleştirdikleri iki kuşatmadan da kurtulabilen Belgrad, 1521 yılında Kanuni’ye boyun eğdi. Bu tarihten itibaren Osmanlı’nın Avrupa seferleri için en önemli üssü oldu.
29 Ağustos 1526 Mohaç Zaferi: Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusuyla, Macaristan Kralı 2. Layoş’un yönettiği Macar ordusu arasında, bugüne kadar yapılmış en büyük savaş olan Mohaç Savaşı gerçekleşti. Zafer, iki saatlik kısa bir savaş sonrası Osmanlı’nın oldu.
1 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi: Venediklilerin elindeki Doğu Akdeniz’in en büyük adası Kıbrıs, Osmanlılar için coğrafi konumu itibarıyla önem arz ediyordu. Sultan 2. Selim’in emriyle Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa tarafından fethedildi.
7 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi: Kurtuluş Mücadelesi’nin önemli dönüm noktalarından Erzurum Kongresi 23 Temmuz-7 Ağustos arası yapıldı. Kongrede, manda ve himayenin reddedilmesi, ilk kez ulusal bağımsızlığa koşulsuz olarak karar verilmesi ve ilk kez ‘milli sınırlar’dan bahsedilerek, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı anda Türk vatanı olan toprakların parçalanamayacağı gibi önemli maddeler yayımlandı.
23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Muharebesi: Türk ordusu Sakarya’da Yunanlı işgalcileri bozguna uğrattı. Amansız mücadele, bütün şiddetiyle 22 gün 22 gece sürdü. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’da ise Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, Dumlupınar’da yenilgiye uğrattığı Yunanlıları İzmir’e kadar kovalayıp 9 Eylül’de denize dökerek büyük bir zafere imza attı.