Açılış heyecanı

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin resmi açılışı, perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Türkiye’nin en büyük kütüphanesi, 4 milyon basılı ve 120 milyondan fazla elektronik yayına ev sahipliği yapıyor.

Haber Merkezi
Millet Kütüphanesi

Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan 7 gün 24 saat hizmet verecek Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılıyor. İnşa çalışmalarına 2016’da başlanan kütüphane 125 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede. Kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/04/52/resized_fb8e6-0a70340dkitap2.jpg

201 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA RAF

Türkiye’de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış her türlü kitap, dergi, gazete gibi yayımların belirli sayıda nüshasının saklandığı “Derleme Kütüphane” statüsüne 3 Haziran 2017’de kavuşan kütüphaneye, bu kararın ardından Türkiye’de yayımlanan tüm yayınlardan birer kopya gelmeye başladı. Basılı kaynakların yanı sıra elektronik kaynak aboneliklerine de başlanan kütüphanede, 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap ile 120 milyon makale ve rapor, uzunluğu 201 kilometreyi bulanan raflarda yer alıyor.

DÜNYADA SIRALAMAYA GİRECEK

“Türkiye’nin en büyük kütüphanesi” olma özelliği dışında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin hem koleksiyon hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmesi bekleniyor. Kütüphanenin kitap bağışçıları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci-yazar Mehmed Şevket Eygi, edebiyat araştırmacısı ve tarihçi Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, yazar Cemil Meriç’in yanı sıra çok sayıda vatandaş da bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/02/18/04/53/resized_e20c1-422877b8kitap3.jpg

ÜYELİK E-DEVLET ÜZERİNDEN

Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmayla Türkiye’nin yurt dışı temsilcilikleri bulunan tüm ülkelerden getirilen, ilgili ülkenin kültür, tarih konularını içeren kitaplar, Kütüphanenin Cihannüma Salonu’nundaki “Dünya Kitaplığı” kısmında sergilenecek. Kütüphaneyi kullanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, e-Devlet üzerinden üye olabilecek, yeni kimlik kartlarıyla giriş yapabilecek. Eski kimlik sahipleri ise kütüphaneye, kapıda alacakları geçici kart ile girebilecek. Yabancı uyruklular ise pasaportları karşılığında verilecek geçici giriş kartlarıyla kütüphane hizmetlerinden faydalanabilecek.

Tam bir kitap külliyesi

HAYAT
Burası ABD'de bir kütüphane değil Başakşehir Millet Kütüphanesi