Ses kısıklığı, nezle ve grip sonrası geçici olarak görülebileceği gibi uzun süreli de yaşanabiliyor. Uzmanlar iki haftayı geçen ses kısıklıklarında mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor.
Sakarya'da yaşayan 30 yıllık imam Şükrü Koç da, ses kısıklığı nedeniyle görevini yerine getirmekte zorlanmaya başladı. Okumalarını istediği gibi gerçekleştiremediğini anlatan Şükrü Koç, "Görevimi tam olarak yerine getiremiyor, kelimelerde kırılmalar oluyordu. Ses düşüklüğü ve ses kırılmalarından dolayı tedavi yoluna başvurdum" diye konuştu.
Ses terapisiyle sesine kavuşacak
Sesini istediği gibi kullanamadığından imamlık görevini yapmakta zorlandığını ifade eden Koç, "Sesimi makam olarak kullanmaya başladığımda sıkıntı yaşıyordum. Nefesim yetmiyor, iki kelimeyi art arda söylemekte zorlanıyordum. Doktorum önce ilaç tedavisi verdi. Ayrıca, diyafram çalışmaları ve ses kullanma hareketleriyle ses tellerimi güçlendirdik. Diyafram hareketlerimde başlangıç ve sonuç arasında ciddi fark var" ifadelerini kullandı.
Ses sorunları en çok onları etkiliyor
Ses sorunlarının bazı meslek gruplarını yoğun şekilde etkilediğini kaydeden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sevtap Akbulut, şu değerlendirmede bulundu:
Günde iki litre su için
Ses kısıklığının birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sevtap Akbulut, sağlıklı ses teli için gün içinde içilen su miktarına dikkat etmek gerektiğini belirtti.
'Ses tellerinin sağlıklı çalışması ıslaklık ve nemlilikle mümkün' diyen Doç. Dr. Sevtap Akbulut, "Düzenli su içmemiz gerekiyor. Gün içerisinde 2 litreye kadar su tüketmeye çalışmalıyız. İkincisi ise, sigara kullanıma dikkat etmek gerekiyor. Sigara, başta ses telleri olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Ses teli nodüllerinde sigara en temel risk faktörüdür. Sigara içen birisi her zaman hastalığa hazırdır. Bunun yanı sıra tüm tütün ürünleri ses tellerine zarar verir. Sesi, aralığı dışında kullanmak da sese zarar verir. Besinlerin de ses tellerine olumsuz etkileri var. Yiyeceklerle ses telleri arasında yakın bir ilişki var" ifadelerini kullandı.
Ses kısıklığı 2 haftayı geçtiyse doktora gidin
Ses kısıklığının süresine dikkat edilmesi konusunda uyaran Doç. Dr. Sevtap Akbulut, şöyle devam etti: