20 milyon yıllık yunusun nesli tükendi

Dünya üzerinde 20 milyon yıldır varolan bir tatlı su yunusunun neslinin, Çin'in hızlı sanayileşmesi sonucu tükenmiş olabileceği belirtiliyor.

İha
20 milyon yıllık yunusun nesli tükendi

Çin, Japonya ve ABD'den bilimadamlarının oluşturduğu ekip tarafından, yunusun doğal yaşam ortamı olan Çin'in Yangtze nehrinde geçen sene yapılan 6 haftalık aramaya rağmen yunusla ilgili hiçbir bulguya rastlanamadı. Araştırmanın başkanı Wang Ding, aramanın sonucunun 'baiji' olarak bilinen yunusun neslinin tükenmiş olabileceğini gösterdiğini bildirdi. Ding, buna sebep olarak ise kirlilik, yasadışı avlanma ve nehir trafiğinin artmasına dikkat çekti. Ancak yunus için tüm umutların halen bitmediğini belirten Ding, "Baiji'nin yok olduğunu söylemiyoruz" derken, bu sene yapılan araştırmalarda da yunusun izine rastlanamadığını vurguladı.

Öte yandan araştırma sonucu edinilen bulgular, baiji'nin 50 sene içinde soyu tükenen ilk memeli olabileceğini gösterdi. Baiji'ye en son iki seneden fazla bir süre önce rastlandığı bildirildi. Yangtze nehrinde bir asır önce 5 binden fazla baiji'nin yaşadığı biliniyordu.