10 soruyla saç ekimi

Saç dökülmesi ve kaybı genetik, hormonal değişiklikler, enfeksiyon, mantar hastalıkları, yaşlılık, ve idyopatik denilen sebebi belli olmayan durumlarla oluşan, hem kadınlarda hem de erkeklerde fiziksel ve buna bağlı olarak da psikolojik sorunlara sebep olan bir durum

YENİSAFAK.COM.TR
10 soruyla saç ekimi

Saç kaybı aynı zamanda çeşitli dermatolojik hastalıklar, yanıklar ve travmatik sebeplerle de olabilir. Normal bir saç dökülmesi, günlük olarak 80–100 adet saç teli kaybı şeklindedir. Bu miktarın üzerindeki günlük dökülmeler normal değildir ve tedavi edilmesi gerekir. Uygulanan medikal tedavilere rağmen dökülmenin devam ettiği durumlarda ise tek ve kesin çözüm cerrahi bir yöntem olan saç ekimidir. Dr. Reşat Arpacı saç ekimiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı…

1) Saç ekimi nedir?

Ense üzerinde iki kulak arasındaki ve kulakların hemen üstünde dökülmemeye kodlanmış bölgeden alınan saç köklerinin dökülmenin olduğu bölgelere uygun tekniklerle nakledilmesi işlemidir.

2) Saç ekimi yöntemleri nelerdir?

Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT)

Bu yöntemde, ense üzerindeki sağlıklı ve dökülmemiş bölgeden alınan saçlı deri, mikroskop altında doğal yapıları bozulmadan uygun tekniklerle, saç ve saç köklerini barındıracak şekilde 1''li, 2''li, 3''lü ve 4''lü kümelere ayrılarak seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş olan bölgeye ekilir. Ensede saçların alındığı bölge uygun olarak dikilir. Hazırlanan saç kümelerinin ekimi aşamasında, dizilimi, uygulanacak saç çizgisi, mevcut saçların çıkış yönlerine uygunluğu ancak bu konuda uzun yıllar deneyimli bir uzman tarafından tasarlanabilir. Bu yöntem 2004 yılında tanımlanan FUE Tekniği''nden sonra yavaş yavaş terkedilmiştir.

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE)

Bu yöntem, kesi yapmaya gerek kalmadan saç tellerinin kökleriyle birlikte tek tek alınması esasına dayanır. Bu sebeple dikiş atmaya gerek kalmaz. Daha kolay ve konforlu olan bu teknikle günümüzde iyi hastane ve kliniklerde 4000 greft yani yaklaşık 9000 ile 10000 arasında saç telinin tek seansta nakledilmesi mümkün hale gelmiştir.

3) İşlem ne kadar sürer?

Saç ekimi, yapılacak bölgenin büyüklüğü, cilt ve saç yapısı, uygulanacak tekniğe bağlı olarak değişmekle birlikte, yaklaşık olarak 4–6 saat arası süren bir işlemdir.

4) Ağrı ya da acı hissedilir mi?

Saç ekimi operasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için kesinlikle ağrı ya da acı hissedilmeyen bir işlemdir.

5) Ekilen saçlar gerçekten çıkar mı? Çıkarsa ne zaman çıkar?

Evet, gerçekten çıkar. Greftlerin (saç kümesi) hazırlanması, bekletildiği koşullar ve doğru tekniğin uygulanması sonucu direkt etkileyen faktörler olup, yerine getirildiği takdirde sonuç %100''e yakın başarılıdır. Operasyon tarihinden 3 ay sonra saçların çıkmaya başladığı gözle görülmeye başlanır. 6 ay içinde saçların yarısından fazlası çıkmaya başlamıştır. Sürecin kendini tamamlaması yaklaşık 1 yıldır.

6) Ne zaman dışarı çıkabilirim?

Operasyondan sonra dışarıya çıkmanızı engelleyecek bir durum yoktur. İlk 2–3 gün minik minik pembe noktacıklar görülüp, bunlar yavaş yavaş solmaya başlayacak ve bir hafta içinde normal haline döneceklerdir. Saç ekimi gündelik hayattan hastayı alıkoyan bir operasyon değildir.

7) Ne zaman banyo yapabilirim? Operasyon sonrası dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?

Bu bilgiler ön görüşme esnasında aklınızda en ufak soru işareti kalmayacak şekilde anlatılacaktır. Ayrıca aklınıza gelmeyen birçok sorunun yanıtı hem size sözlü olarak anlatılacak hem de yazılı olarak dosya şeklinde verilecektir.

8) Ekilen saçlar yeniden dökülür mü?

Hayır dökülmez. Çünkü ekilen saçlar dökülmemeye kodlanmış bölgeden alınıp, bu özelliğini yeni ekilen bölgede de devam ettirir.

9) Saç ekimi yaptırdığım belli olur mu?

Saç ekiminin doğallığı kişinin önceki saç çizgisinin yeniden oluşturulmasına, köklerin içine ekileceği kanalların doğru açıyla açılmasına, sıklığın ekim bölgesine göre belirlenmesine ve saç tellerinin çıkış yönlerinin doğru hesaplanmasına bağlıdır. Bu şartları da ancak saç ekimi uzmanı çok tecrübeli bir doktor yerine getirebilir.

10) İşlemi uygulayacak kişiler kimlerdir? Bu konudaki tecrübeleri nedir?

Saç ekimi, medikal estetik uzmanları, dermatologlar ve plastik cerrahi uzmanları tarafından hastanelerde veya cerrahi tıp merkezlerinde yapılmalıdır. Ancak doktorun haricindeki yardımcı sağlık personelinin de çok tecrübeli olması gerektiği akılda tutulmalıdır