TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle. Kutsal topraklara yolculuk için isimler belirleniyor. Hacı adayları için heyecan dorukta. İslam dini için büyük bir öneme sahip olan Hac ibadeti için başvurular 21 Aralık 2017'de başlamıştı. Hac kura sonuçları ise 1 Şubat 2018 günü halka açık bir şekilde ve bilgisayar ortamında yapılacak. İşte TRT Diyanet Hac kura çekimi sonuçları canlı izle.
HAC KURA SONUÇLARI ÇEKİMİ NE ZAMAN?
2018 yılında hacı adaylarının kutsal topraklara yolculuk için ilk adımı olan hac kurasının çekiliş tarihi belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden yapılan açıklamada hac kuralarının, 01 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00'da Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda çekileceği duyuruldu.
HAC NEDİR?
Hac; kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etmedir. Hac; İslâm'ın beş şartından biridir. Hac kelimesi İbrânîce'de hag şeklindedir; "bayram" anlamına gelen bu kelime "bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak" mânasındaki hvg kökünden türemiştir.Hac veya hag çok eski bir Sâmî tabir olup İbrânîce'den başka Ârâmîce'de ve Sâbiî dilinde de bulunmaktadır. Kelimenin asıl anlamının "bir şeyin etrafında dönme, dolaşma ve halka oyunu" olduğu, daha sonra bayram mânasını kazandığı belirtilmektedir. Arapça'da "gitmek, yönelmek; ziyaret etmek" anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkıh terimi olarak imkânı olan her müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe'yi, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ziyaret etmek ve belli bazı dinî, görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirenlere Arapça'da hâc (çoğulu huccâc). Türkçe'de hacı denir.
HACCIN SEBEBİ NEDİR?
Haccın sebebi ve namazlarda kıblegâhımız olan Kâbe, yeryüzünde Allah'a ibadet için yapılan ilk binadır. Allah'ın emri ile Hz. İbrâhim ve oğlu Hz. İsmâil tarafından Mekke'de yapılmıştır. İnşaat tamamlandıktan sonra, Cibrîl (a.s.) tavafın ve haccın nasıl yapılacağını fiilen göstermiş; Hz. İsmâil de bunu Hicaz halkına ögretmiştir. Hz. İbrâhim'den sonra müşrikler tarafından haccın zamanı ve eda edilişi üzerinde yapılan tahrif ve değişiklikler, Resûl-i Ekrem'in Vedâ haccındaki uygulaması ile tekrar aslî haline dönmüştür. Hz. Peygamber bu haccında İslâmî haccın nasıl yapılacağını amelî olarak göstermiş, hataları düzeltmiş ve "Hac menâsikini benden alın, benden gördüğünüz gibi yapın" (Müslim, “Hac”, 310) buyurmuştur.
AYETLERLE HAC
1. قَدْ نَرٰى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَٓاءِۚ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضٰيهَاۖ فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِۜ وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُۜ وَاِنَّ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ لَيَعْلَمُونَ اَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْۜ وَمَا
(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah, onların yaptıklarından habersiz değildir.” (Bakara, 2/144)
2. اِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَٓائِرِ اللّٰهِۚ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ اَوِ اعْتَمَرَ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِ اَنْ يَطَّوَّفَ بِهِمَاۜ وَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًاۙ فَاِنَّ اللّٰهَ شَاكِرٌ عَل۪يمٌ
“Şüphesiz Safa ile Merve, Allah’ın (dininin) nişanelerindendir. Onun için her kim hac ve umre niyetiyle Kâbe’yi ziyaret eder ve onları da tavaf ederse, bunda bir günah yoktur.[2] Her kim de gönlünden koparak bir hayır işlerse, şüphesiz Allah onu bilir, karşılığını verir.” (Bakara,2/158)
3. يَسْـَٔلُونَكَ عَنِ الْاَهِلَّةِۜ قُلْ هِيَ مَوَاق۪يتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّۜ وَلَيْسَ الْبِرُّ بِاَنْ تَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ ظُهُورِهَا وَلٰكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقٰىۚ وَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ اَبْوَابِهَاۖ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
“Sana, hilâlleri soruyorlar. De ki: “Onlar, insanlar ve hac için vakit ölçüleridir.” (Bakara,2/189)
4. وَاَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلّٰهِۜ فَاِنْ اُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِۚ وَلَا تَحْلِقُوا رُؤُ۫سَكُمْ حَتّٰى يَبْلُغَ الْهَدْيُ مَحِلَّهُۜ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَر۪يضًا اَوْ بِه۪ٓ اَذًى مِنْ رَأْسِه۪ فَفِدْيَةٌ مِنْ صِيَامٍ اَوْ صَدَقَةٍ اَوْ نُسُكٍۚ فَاِذَٓا اَمِنْتُمْ۠ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ اِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِۚ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلٰثَةِ اَيَّامٍ فِي الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ اِذَا رَجَعْتُمْۜ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌۜ ذٰلِكَ لِمَنْ لَمْ يَكُنْ اَهْلُهُ حَاضِرِي الْمَسْجِدِ الْحَرَامِۜ وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ۟
“Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır) sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.” (Bakara, 2/196)
5. اَلْحَجُّ اَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌۚ فَمَنْ فَرَضَ ف۪يهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِي الْحَجِّۜ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّٰهُۜ
“Hac (ayları), bilinen aylardır.[4] Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının.” (Bakara, 2/197)
1 ŞUBAT PERŞEMBE TRT DİYANET CANLI YAYIN AKIŞI:
05:58
İstiklal Marşı
06:00 Eğitim
Mukabele
Yepyeni görselleriyle, sanatsal çekimleriyle Mukabele TRT Diyanet'te.
07:10 Eğitim
Diyanet’e Soralım
Aklınıza takılan soruları işin uzmanından öğrenin.
08:00 Eğitim
Kur'an'ın Dilinden
Nazil olduğu sırayla sure ve ayetlerin tefsir edildiği Kur'an'ın Dilinden programı TRT Diyanet ekranlarında.
08:30 Eğitim
Kur'an Öğreniyorum
Tek bir emir ile başladı her şey; “Oku”…
09:00 Haber
Gündem
Günün gazete başlıkları, öne çıkan gelişmeleri ve daha fazlası hafta içi her sabah GÜNDEM'de.
09:30 Eğitim
Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum
Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlerin ilgiyle takip edeceği Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum programı TRT Diyanet’te.
09:50 Kültür
İmam ve Kıraat
İmamlık görevinde bulunan kıraat ilminin sahipleri, İmam ve Kıraat belgeseliyle TRT Diyanet’te.
10:00 Kültür
Kabe'yi İlk Gördüğümde
Her yıl binlerce insan umre ve hac görevlerini ifa etmek üzere mukaddes topraklara doğru yola koyuluyor. Bu inanç yolculuğu hazırlık safhalarından, hüzünlü dönüşüne kadar Kabe’yi İlk Gördüğümde programıyla ekrana taşınıyor.
10:30 Haber
2018 HAC KURALARI
2018 yılında hacı adaylarının kutsal topraklara yolculuk için ilk adımı olan hac kurasının çekiliş tarihi belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden yapılan açıklamada hac kuralarının, 01 Şubat 2018 Perşembe günü saat 11.00’da Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda çekileceği duyuruldu.
12:00Haber
Diyanet Haber
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın televizyon ekranlarındaki gözü, kulağı, sesi…
12:15 Kültür
İnsan Halleri
Pozitif psikoloji ile maneviyatın harmanlandığı İnsan Halleri TRT Diyanet'te.
13:00 Kültür
Teknokom
Geleceğin teknolojisiyle tanışmaya hazır mısınız?
13:30 Dizi
Hayber
Hicretten sonra İslam’ın gelişmesi sürecinde Müslümanlar ile Medine’de bulunan Yahudiler arasında meydana gelen Hak ile Batıl’ın mücadelesi Hayber ile ekranlara geliyor.
14:30 Belgesel
Bir Hilal Uğruna 15 Temmuz
Fetö’nün 15 Temmuz’daki darbe ve işgal girişimine karşı halkımızın verdiği destansı mücadele, kahramanların anlatımıyla TRT’nin bütün kanallarında ekrana geliyor.
14:45 Eğitim
Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum
Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlerin ilgiyle takip edeceği Osmanlı Türkçesi Öğreniyorum programı TRT Diyanet’te.
15:10
Anadolu'nun İnanç Önderleri
15:15 Eğitim
Mukabele
Yepyeni görselleriyle, sanatsal çekimleriyle Mukabele TRT Diyanet'te.
16:30 Kültür
Şimdi Ne Yapmalı?
Merak ettiklerinizi Şimdi Ne Yapmalı programında konuşuyor, sizlere rehberlik etmeye devam ediyoruz...
18:00 Kültür
Hayırsever
Kimi cami yaptırıyor, kimi öğrenci yurdu… Kimi kimsesizleri giydiriyor, kimi muhtaçlara gıda yardımı yapıyor. Anadolu insanı hayırda yarışıyor, TRT Diyanet, örnek insanlarımızı ekranlara taşıyor.
18:20Kültür
Vahyin Işığında
Yıllarını ilim öğrenmeye ve öğretmeye adamış Ali Rıza Temel, insan fıtratından ahlaki erdemlere, ibadetlerden iman esaslarına kadar pek çok konuda izleyenleri aydınlatıyor.
18:30 Haber
Diyanet Haber
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın televizyon ekranlarındaki gözü, kulağı, sesi…
19:00
8 Ülke 8 Yönetmen ve Sinan
19:30 Belgesel
Tuna
14 bölümden oluşan Tuna belgeselinde Avrupa’nın Karaorman yamaçlarında başlayıp çoğalan, kıtayı batıdan doğuya aşan ve Karadeniz’e ulaşan Tuna Nehri’nin gerçek öyküsü ekranlarınıza geliyor.
20:00 Eğitim
Diyanet’e Soralım
Aklınıza takılan soruları işin uzmanından öğrenin.
21:00 Kültür
Bir Asır Bir Çınar
Bir Asır Bir Çınar yeni bölümleriyle yakında TRT Diyanet'te.
21:30 Kültür
Sözün Özü
İbrahim Halil Üçer ve Ömer Türker’in sunumu, tarih, felsefe, insan ve medeniyete dair derinlikli sohbetleriyle Sözün Özü her Perşembe 21.30’da TRT Diyanet’te..
23:00 Kültür
Sohbet Tadında
Güzellikleri ihsan edenin muhabbetiyle daim olmak için Prof. Dr. Rahmi Yaran İle Sohbet tadında programında sizlerle buluşuyoruz.
23:30 Dizi
Hayber
Hicretten sonra İslam’ın gelişmesi sürecinde Müslümanlar ile Medine’de bulunan Yahudiler arasında meydana gelen Hak ile Batıl’ın mücadelesi Hayber ile ekranlara geliyor.