, İslam dininde belirli durumlarda alınması gereken bir temizlik ibadetidir. Hem kadınlar hem de erkekler için usulü temel olarak aynıdır. öncelikle niyet edilir, ardından ağza ve burna su verilir. Bütün vücut, tırnak altları ve göbek deliği gibi yerler de dahil olmak üzere iyice yıkanır. , kişinin bedenen ve ruhen temizlenmesine yardımcı olur. Peki gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte gusül abdestine ilişkin tüm merak edilenler.
Gusül abdesti nedir?
Gusül abdesti, tüm vücudu hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınan abdesttir. Gusül kelimesi su ile yıkanmak anlamına gelir. Fıkıh dilinde ise bütün vücudu hiçbir kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmasına denir. Gusül abdesti hükmü bir temizliktir. Gusülde bütün vücudun kuru bir yer kalmayacak şekilde tamamen yıkanması şarttır. Gusül abdesti, İslam'da önemli bir temizlik ritüelidir ve cinsel ilişki, cünüp olması veya adet dönemi gibi yaşadığın sonra gereklidir. Peki gusül abdesti(boy abdesti) nasıl alınır ve sünnetleri nelerdir? Gusül abdesti almanın farz olduğu durumlarda, aşağıdaki adımlar izlenmelidir. İşte adım adım erkek ve bayan gusül abdesti alınışı...
Dolayısıyla ibadetler için bir hazırlıktır. İnsan her ne kadar üzerinde maddi olarak temizlik görmesede cünüplükten sonra veya adetlik veya lohusalıktan sonra insanların ibadete başlayabilmesi için boy abdesti almaları gerekiyor. Gusül abdestinin bozulması halinde, abdest bozulmuş gibi yeniden gusül abdesti almak gerekir. Peki gusül abdesti nasıl alınır, boy abdestine niyet nasıl getirilir? Gusül abdesti alınırken ne demeli?
Bu duruma düşen her insan için gusül abdesti almak farz olan bir ameliyedir. Cünüplük, İslam dininde cinsel ilişkide bulunan veya vücudundan meni çıktığı hâlde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan kişiye denir. Cünüplük, kişinin namaz kılması, Kur'an okuması, Kabe'yi tavaf etmesi, ihrama girmesi, cenaze yıkaması gibi ibadetlerin yerine getirilmesine engel olan bir durumdur. Peki gusül boy abdesti nasıl alınır, gusül nedir, nasıl niyet edilir, gusül abdesti farz mı sünnet mi, sünnete uygun gusül abdesti alınışı nasıl yapılır? Cenabetlikten nasıl kurtulunur, temizlenir? İşte .
Gusül hangi durumlarda gerekir?
Gusül abdesti ile ilgili ayetler
Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken dinî temizlik demektir.
Gusül abdesti nedir?
Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.
Sünnetleriyle gusül abdesti nasıl alınır?
Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:
Gusül abdesti almak için, aşağıdaki adımları takip edin
Gusülden sonra tekrar abdest almak gerekir mi?
Cünüplüyken uyunur mu, yemek yenir mi?
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Fakat .
Gusül (Boy) abdesti nasıl alınır?
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.
Gusül abdestinin Farzları ve Sünnetleri
Gusül (Boy) abdestinin farzları:
Gusül abdesti nasıl hangi durumlarda bozulur?
Gusül abdesti, vücudun tümünün yıkanması ile alınan bir abdesttir. Gusül abdesti, aşağıdaki durumlarda bozulur:
Meni ve mezinin çıkması: Meni, cinsel ilişki veya cinsel haz ile dışarı çıkan sıvıdır. Mezi ise cinsel temas veya şehvet uyandıran şeyler sonucunda dışarı çıkan beyaz ve yapışkan bir sıvıdır.
Kadınların hayız veya nifas hali: Hayız, kadının âdet gördüğü dönemdir. Nifas ise kadının doğumdan sonra gördüğü dönemdir.
Büyük bir pisliğin çıkması: Büyük bir pislik, idrar, dışkı, kan ve benzeri pisliklerdir.
Gusül abdesti alırken hangi adımlar izlenir?
Gusül abdesti alırken, sıraya uymak gerekir. Ancak, sıraya uymama durumunda gusül abdesti sahih olur.
Gusül abdesti bozulduğunda, yeniden gusül almak gerekir. Gusül abdesti alırken, aşağıdaki adımlar izlenir:
Niyet etmek: Gusül abdesti alırken, niyet etmek gerekir. Niyet ederken, "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" denilir.
Besmele çekmek: Gusül abdesti alırken, besmele çekmek sünnettir.
Elleri yıkamak: Elleri, parmak araları da dahil olmak üzere üç defa yıkamak gerekir.
Avret yerlerini yıkamak: Avret yerlerini, idrar ve dışkı kalıntılarından temizlemek gerekir.
Başı yıkamak: Başa üç defa su dökmek gerekir.
Sağ omuzu yıkamak: Sağ omuza üç defa su dökmek gerekir.
Sol omuzu yıkamak: Sol omuza üç defa su dökmek gerekir.
Vücudu yıkamak: Vücudun tümünü, koltuk altları, kasık arkası ve ayak parmak araları da dahil olmak üzere yıkamak gerekir.
Şafii Mezhebine göre gusül abdestinin farzları nelerdir?
Niyet (Niyet ettim gusül abdestini almaya gibi)
Vücudun her tarafını su ile yıkamak, vücudun tamamının üzerinden (iğne ucu kadar dahi kalmayacak şekilde) su akıtmak.
Gusül abdestinin sünnetleri nelerdir?
Sezaryen yöntemi ile doğum yapmak guslü gerektirir mi?
İhtilam olmak (rüyalanmak) guslü gerektirir mi?
Hz. Âişe (r.a.) şöyle anlatır: “Resûlullah’a, ‘Bir kimse uykudan uyandıktan sonra çamaşırında ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa (yıkanması gerekir mi?)’ diye soruldu. O da ‘Evet, yıkanmalıdır!’ diye cevap verdi.
Sonra, ihtilam olduğunu hatırlayıp da ıslaklık farketmeyen kimsenin durumu soruldu: ‘Ona gusül gerekmez’ dedi. Ümmü Süleym (r.a.) sordu: ‘Bunu kadın görecek olursa, kadına gusül gerekir mi?’. Buna da: ‘Evet! Kadınlar, erkekler gibidir’ cevabını verdi.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 96; Tirmizî, Tahâret 82).
Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır?
Abdest veya gusül alırken konuşmanın sakıncası var mıdır?
Her ilişkiden sonra gusül abdesti alınır mı?
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?
Şâfiî mezhebine göre, abdest ve gusülde niyet farz iken, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 85-86, 125; Erdebilî, el-Envâr, I, 31-39).
Oruçlu bir kimsenin guslederken ağza ve burna su vermesinin ölçüsü nedir?
Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Onlar gusülde ağza ve burna su verirken mübalağa etmeyip abdestte yaptıkları gibi yaparlar (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, I, 237, 291).
Gusül abdesti olmadan yapılması haram olan şeyler
Gusül abdestini almanın sünnet olduğu durumlar
Cünup olanın hemen yıkanması gerekir mi?
Cünüp olduktan sonra ne zaman yıkanmalı Gusül abdesti almanın süresi Cünüpken ne yapılmaz? Farz bir ibadetin vaktinin tehlikeye girme durumu yoksa hemen gusül alınması farz değildir. Elini ve ağzını yıkaması halinde de yer içer. Fakat en güzeli bir an evvel gusül etmesidir.
Cünüplüyken yapılması haram olan şeyler neler?
Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir?
Kadınlardan gelen beyaz ve kokusuz akıntı abdesti bozar mı?
Özür hâli ne demektir ve özür sahibi kimse ne zaman abdest alır?
Fıkıhta özür kavramının en çok kullanıldığı konuların başında, sürekli devam eden abdest bozucu hâller gelir. Sürekli burun kanaması, idrarını tutamama, sürekli kusma, yellenme, yaranın sürekli kanaması ve akması, kadınların istihaze durumları gibi abdesti bozan ve süreklilik taşıyan bedenî rahatsızlıklara özür, böyle kimselere de özür sahibi denir (Kâsânî, Bedâî’, I, 28, 29; Merğînânî, el-Hidâye, I, 217-219; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 504).
Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.
Sezaryen yöntemi ile doğum yapmak guslü gerektirir mi?
Akupunktur bantları abdest veya gusle engel midir?
Gusül veya abdest esnasında vesveseye düşen kişi ne yapmalıdır?
Sezaryen yöntemi ile doğum yapmak guslü gerektirir mi?
Sezaryen yöntemi ile çocuk dünyaya getirmek lohusalık açısından normal doğum hükmündedir. Sezaryenden sonra rahimden kan gelmezse kadın ilk fırsatta guslederek lohusalık (nifas) hâlinden temizlenir. Rahimden kan gelirse, kanın kesilmesinden sonra gusletmesi gerekir (Serahsî, el-Mebsût, III, 210; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 60, 108).
Gusül abdesti alırken dua okumak gerekir mi?
Bazı kaynaklarda abdest alırken her organın yıkanması sırasında ayrı ayrı okunacak dualara yer verilir (Nevevî, el-Ezkâr, 75-76). Fakat sahih rivâyetlere göre Hz. Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir.
Gusül (boy abdesti) abdestinin adabı nasıl olmalıdır?
Gusül (boy abdesti) abdesti ile ilgili ayetler
Gusül (boy abdesti) abdesti ile ilgili hadisler
Hz. Ayşe, Rasûlullah’ın gusül abdesti alışını şöyle anlatmıştır:
Ebû Abdullah Selmân el-Fârisî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah buyurdu:
Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî, Cum’a 6)
Peygamber Efendimiz buyurdular:
“Cuma günü abdest alan kimse iyi bir iş yapmıştır. Guslederse bu daha da faziletlidir.” (Buhârî Vudû’, 46)
Hadis-i Şeirfte buyrulur:
"Fahr-i Kâinât Efendimiz, gusül abdesti alması gereken durumlarda, gusledinceye kadar abdestsiz durmamak için, ellerini duvara vurup teyemmüm ederdi." (Heysemî, I, 264)
Akîl bin Ebî Tâlib (r.a.), Resûlullah Efendimiz’in,
Küçük abdestten sonra gelen beyaz sıvı (su) nedir?Gusül etmeyi gerektirir mi?
Hastalıktan yada başka nedenden dolayı küçük abdestten sonra gelen sıvı MEZİ dir.Lezzetsiz ve şehvetsiz gelir. Gusletmeyi gerektirmez.Ama necistir. Aktığı elbisedeki yeri yıkamak lazımdır.
İhtilam olmak ne demektir?
Düş azıtmasıdır.Yani ergenlik çağına gelmiş, büluğa ermiş bir insanın uyurken gördüğü bir rüya sonucu yada hiç rüya görmeden uyku halinde iken uykusunda meninin akmasıdır.Bu durum erkek ve kadın için aynı olup her ikisi içinde geçerlidir.
Şafii mezhebine göre gusül (boy abdesti) nedir? Kısaca tarif eder misiniz?
Niyet ile beraber bütün vücudun üzerinden su akıtmaktır. (su ile yıkamak)
Hanefi mezhebine göre gusül abdestini tarif eder misiniz?
Gusül Abdestini gerektiren haller nelerdir?
Gusül abdestini gerektiren haller 6’dır.Bunlardan üçü hem adın hem erkekler için müşterektir.
Şafii Mezhebine göre gusül abdestinin farzları nelerdir?
Gusül abdestinin farzları 2'dir. Niyet (Niyet ettim gusül abdestini almaya gibi), Vücudun her tarafını su ile yıkamak, vücudun tamamının üzerinden (iğne ucu kadar dahi kalmayacak şekilde) su akıtmak.
Gusül abdestine nasıl niyet edilir?
Hanefi mezhebine göre boy abdestinin farzları nelerdir?
Gusül abdesti için niyet ne zaman getirilmelidir?
Niyet vücudun ilk uzvunun yıkanacağı zaman getirilmelidir. Yani gusletmeye başlanıldığında getirilir.
Gusül abdesti almadan neler yapılmaz?
Gusül Abdesti alması gereken (cünüp olan) kişi zikir yapabilir mi?
Gusül abdesti alması gereken, cenabetli olan kişinin zikir yapmasında hiçbir sakınca bunları gidermek ortadan kaldırmamaktadır. Örneğin, Lailahe illallah, subhanallah, elhamdu lillah, Allahu Ekber, gibi zikirleri yapabildiği gibi Peygamberimize salatu selam getirmesinde de (Allahumme Salli Ale Seyyidine Muhammedin ve Ale eli seyyidine Muhammed) hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Gusül Abdesti alması gereken (cünüp olan kişi) kelime-i şehadet getirebilir mi?
Cenabetli olan kişinin Kelime-i Şehadet getirmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Gusül abdesti alınırken vücudun üzerinde herhangi bir madde varsa sakıncası var mıdır?
Deri üzerinde deriye yapışmış suyun vücuda değmesine mani olan, suyun altına gemcesine mani olan, vücuda temasını engelleyen maddeler varsa gusül abdestine manidirler.
Gusül abdesti almadan önce bunları gidermek ve ortadan kaldırmak lazımdır.Örneğin tırnak yada vücudun her hangi bir yerinde yağlı boya bulunması gibi (vücudun üzerinde tabaka oluşturan her şey) Ancak kına gusül abdesti alınmasına mani değildir.Çünkü kabuk oluşturmaz.
Gusül alırken konuşmanın sakıncası var mıdır?
Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır?
Yıkanmasında güçlük ve zahmet olan göz, kapanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak farz değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 285-286). Gusül esnasında, küpelerin ve dar olan yüzüğün oynatılması gerekir. Bu konuda vesveseye kapılarak aşırıya gitmeye gerek yoktur, küpe deliklerinin ovuşturulması guslün geçerli olması için yeterlidir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 288-289).
İhtilam olmak (rüyalanmak) guslü gerektirir mi?
Sezaryen ile doğum yapan gusül abdesti alır mı?
Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyaç hâlinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, avret mahallinin temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23).