Ziraat görev başında

Kuruluş felsefesi tarımı desteklemek olan Ziraat Bankası, bu alandaki faaliyetlerini geliştirdiğini açıkladı. Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Metin Sezici, ''Bankamızın toplam kredileri içerisinde tarım sektörüne yönelik olarak kullandırılan kredilerin payı 2014 yılı ilk çeyreğinde yüzde 19,7 düzeyinde, sektöre yönelik kredi portföyümüzün büyüklüğü ise 20 milyar TL''yi aşmış durumda'' dedi

.
Ziraat görev başında

Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Sayın Metin Sezici, Türkiye''nin toplam tarım alanı 38,4 milyon hektar, 24 milyon hektar arazide tarımsal üretim yapıldığını belirterek dünyanın tarım alanına sahip en zengin ülkelerinden biri olan ülkemizde toplam işgücünün yüzde 23,6''sının tarımda istihdam edildiğini söyledi. Tarım sektörünün önemi ekonominin sigortası olma görevinden geldiğine değinen Sezici, ''Tarımın finansmanı konulu başvurularda Ziraat Bankası her zaman ve her dönemde ilk adres olma konumunu korumaktadır. Bankamızın toplam kredileri içerisinde tarım sektörüne yönelik olarak kullandırılan kredilerin payı 2014 yılı ilk çeyreğinde yüzde 19,7 düzeyinde, sektöre yönelik kredi portföyümüzün büyüklüğü ise 20 milyar TL''yi aşmış durumda'' dedi.

FARKLI SEÇENEKLER SUNUYOR

Sezici bankanın faaliyetleri hakkında şunları söyledi: ''Tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimize tarımsal üretim ve tarımsal üretim dışındaki finansman ihtiyaçlarına yönelik olarak kısa vadeli işletme ve orta, uzun vadeli yatırım kredileri kullandırıyoruz. Tarım sektörünün her türlü finansman ihtiyacını sektöre özel çözümler, vade ve çok uygun fiyatlama koşulları ile karşılıyoruz.

Tarımsal üretim faaliyetlerinin tamamını kapsayan faiz indirimli kredi ürünleri ile müşterilerimize, üretim konuları bazında belirlenen limitler dahilinde yüzde 100 ila yüzde 25 oranında faiz indirimi yapmak suretiyle yüzde 0 ila yüzde 8,25 arasında değişen faiz oranlarıyla yatırım ve işletme kredisi kullanma olanağı sağlıyoruz.

Kurumlarla işbirliğine devam

''Müşterilerimiz Destek Kart ile Bankamızdaki hesaplarına aktarılan destekleme tutarlarını, 7 gün 24 saat Bankamız ve diğer tüm banka ATM''lerinden nakit çekerek ya da POS cihazları aracılığı ile alışverişte kullanabiliyor.'' diyen Sezici, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Kamu Kurum Kuruluşları, Tarımsal Kooperatif ve Birliklerin ürün bedeli ve diğer ödemeleri ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen destekleme ödemelerine aracılık hizmeti sunuyoruz''.

Sürdürülebilir üretimi önemseyin

Tarım sektöründe faaliyet gösterenlere önerilerini sıralayan Sezici şunları söyledi: ''Tarımsal faaliyetin katma değer yaratması ve işletmelerin sürdürülebilir olması, üretim sonucunda elde edilen gelir ile faaliyet döngüsünün karlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasıyla sağlanabilir. Bu noktada, sektörde yaşanan gelişmelere hızlıca ayak uydurabilmek beraberinde karlılık ve verimliliği getirecektir. Geçmişte tarımsal üretimde ana belirleyici iklim iken, bugün artık bitkisel ve hayvansal üretimde kaliteli ve güvenli gıda sunarak fark yaratabilen üreticiler başarılı olabiliyor. Fark yaratabilmenin yolu ise teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarından geçiyor. Küçük ve parçalı alanlarda rantabl olmayan kapasiteler ile üretim yapan işletmelerin yeni teknoloji ile donatılmış, ölçek ekonomisine katkıda bulunacak büyüklüklere ulaştırılması ve bu işletmelerin, özellikle gelişmiş ülkelerde sürekli değişim gösteren tarımsal inovasyon ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmesi, bilgi edinmeleri, inovasyon sistemlerine yatırım yapması, sanayi ile entegrasyonun sağlanması gerekiyor.''