Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, doğalgaza zam haberlerinin dağıtım şirketlerinin yeni abone yapmasını önlediğini söyledi. Enerji Zirvesi'nde konuşan EPDK Başkanı Köktaş, yatırımların büyük ölçüde tamamlandığını ancak, bu şebekelerde vatandaşlara hizmet verilebilmesi için yeni abonelik işlemlerinin yapılması gerektiğini belirterek, karşılaştıkları sıkıntıyı şu sözlerle özetledi:
SUÇ ASLINDA BİRAZ BASINDA
"Bu konuda haber ve yorumlar yapılırken bu tür haberlerin doğruluğunun yanında sektörümüze verdiği etkileri de dikkate alan bir sorumluluk gösterilmelidir." Aynı toplantıda konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız da EPDK Başkanı'ın haklı olduğunu belirterek bu karmaşada biraz sorumsuzluğun medyada olduğunu söyledi.
PETROL BORSASI NEDEN YOK!
Petrol borsasının kurulması gerektiğine dikkat çeken Köktaş, borsasız bir serbest piyasanın olmayacağını belirtti. Konunun, Petrol Piyasası Kanunu'nun hazırlık çalışmalarında ele alındığını kaydeden Köktaş, “Borsanın işleyişi için elzem olan 'mal karşılığı senet' oluşturulması amacıyla kullanılabilecek 'lisanslı depolama' faaliyetlerine ilişkin yasal alt yapı kurulmuştur. Akaryakıt için getirilememiş olması eksikliktir” dedi.
BOTAŞ'IN PAYI AZALTILMALI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, BOTAŞ'ın payının kademeli olarak azaltılması gerektiğini belirterek, ayrıca Botaş'ın yurt dışındaki faaliyetlerinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Petrol Yasa Tasarısı'yla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Yıldız, Türkiye'nin sürekli bir transit ülke olmayı kaldıramayacağını, Türkiye'nin de arama ve işletme faaliyetlerini arttırılması gerektiğini kaydetti.
SİYASİ İSTİKRAR VURGUSU
Siyasi istikrarın önemine değinen Yıldız, gaz piyasasının oluşmasının en önemli göstergelerinden bir tanesinin de siyasi istikrar olduğunu söyledi ve ekledi: “2001 krizi ülkeye 48 milyar dolara mal oldu. Şu anda global krizin Türkiye'de oluşturduğu hasar 48 milyar dolar değil. O yüzden ister domates yetiştiriciliği ile alakalı konular olsun, ister petrol piyasası konuları her sektörün siyasi istikrarla alakalı önemli bir yanı var.'
Telekulak burayı da ilgilendiriyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız zirvede yaptığı konuşmada, "Telekulakla ilgili gündemin bu toplantıyı ilgilendirdiği kanaatindeyim. Çünkü 2001'de dünyada kriz yoktu. Ama Türkiye etkilendi. Bu kriz Türkiye'ye 48 milyara mal oldu. Küresel krizin bu kadar maliyeti olmadı. Şu anki siyasi istikrar 2001 yılındakinden daha iyi. İster domates sektörü olsun ister başka bir sektör istikrarsızlıktan etkileniyor" diyerek önemine vurgu yaptı. Doğalgaz ve elektriğe zam haberlerinden rahatsızlığını bir kez daha dile getiren Yıldız, zam haberlerinin sağlam kaynaklara dayanarak yapılması gerektiğini belirtti. Taner Yıldız, Türkiye'nin enerjide sürekli transit geçit ülkesi olamayacağını ve Türkiye'nin büyüklüğünün de bunu kaldıramayacağını belirterek, 'Bu nedenle Türkiye'de varsa petrolün, varsa doğal gazın mutlaka çıkartılmasından yanayız' dedi.
Nükleer kararı bir haftaya netleşir
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ihalede teklife ilişkin raporu dün Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'ye (TETAŞ) gönderdiklerini ve kurumun kararının bayram öncesinde çıkabileceğini söyledi. Reuters'a bilgi veren yetkililer, Enerji Bakanlığı'nın ihale teklifine dair raporun TETAŞ'a gönderildiğini ve kısa süre içinde karar vermesinin beklendiğini bildirmişlerdi. Yetkililer, Danıştay'ın, nükleer santral yönetmeliğinin üç maddesi için verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından ihalenin iptal edilebileceğini kaydetmişlerdi. Yıldız, Türk-Rus konsorsiyumunun verdiği teklifin geçerlilik süresinin 24 Kasım'da sona ereceğini ve bu tarihten önce kararın çıkacağını belirterek, "İhaleye teklif veren konsorsiyumun Rus ortağı bir görüşme talep etti, bayram öncesine bu görüşmeyi sıkıştırmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.