Z-Kütüphaneler her yerde

Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanırken, öğrencilerin modern çağın gerekleri doğrultusunda, ülke genelinde bilgiye ulaşmada eşit fırsatların oluşturulması amacıyla başlatılan “Zenginleştirilmiş Kütüphane" projesi kapsamında 2015 Aralık ayı itibarıyla 76 ilde z-kütüphane kurulma işlemi tamamlandı.

Yeni Şafak

Millî Eğitim Bakanlığı'nın MEİS modülü verilerine göre resmî okullarda bulunan 18 bin 916 okul kütüphanesi bulunuyor. Buna göre zaman içerisinde bütün okul kütüphanelerinin z-kütüphaneye dönüştürülmesi amaçlanıyor. Ülke çapında yaygınlaştırmak amacıyla 2015 yılı için 22 milyon lira ödenek ayrılan proje kapsamında her il ve ilçe merkezinde en az bir tane z-kütüphane kurulması planlanırken; 2016 yılı için bin, 2017 yılı için bin 500 ve 2018 yılı için 2 bin okulda zenginleştirilmiş kütüphane kurulması hedefleniyor. Z-kütüphane çalışmalarının kamuoyu tarafından takip edilebilmesi için 'z-kutuphane.meb.gov.tr' internet sitesi kurularak, aynı amaç için 'Meb Z-Kütüphane ve meb_zkutuphane' adıyla sosyal medya hesapları oluşturuldu. Ayrıca Z-Kütüphane projesi çerçevesinde 'Bilgi Gelecektir' isimli bir kamu spotu hazırlandı.

Z-Kütüphane'nin marka tescili yapıldı

Z-Kütüphane Projesi çerçevesinde, bu çalışmaların münhasır hakları, 'Z-Kütüphane' ismi ile Türkiye Patent Enstitüsü'nden marka tescili yapıldı.

Sürdürülen faaliyetler kapsamında, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Uluslararası Okul Kütüphaneciliği Derneği'nin (IASL) Hollanda'da yapılan 44. Geleneksel Konferansına katıldı. Okul kütüphaneciliği konusunda dünyadaki güncel gelişmeler 3 gün boyunca tartışılarak önemli paylaşımlar elde edildi. Uluslararası Okul Kütüphaneciliği Derneği'nin 2016 yılı konferansı Japonya - Tokyo'da, 2017 yılı konferansı Amerika - Texas'da ve 2018 yılı konferansı da İstanbul'da yapılacak.

Konya'da 100 tane okulun kütüphanesi zenginleştirildi

Z- Kütüphanelerin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan bir protokolle 'Medeniyet Okulları Projesi' kapsamında 100 tane okulun kütüphanesi zenginleştirildi.

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) ile yapılan protokol gereği hibe olarak kurulan 20 z-kütüphanenin yanı sıra 2016 yılında ise 30 okulda daha z-kütüphane kurulması öngörülüyor. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ile varılan mutabakat ile bütün z-kütüphanelere FATİH Projesi kapsamında etkileşimli tahta konulması sağlandı. Ayrıca TÜBİTAK ile yapılan bir protokol ile z-kütüphanesi olan okullar başta olmak üzere bütün okullarda bilimsel etkinlikler yapılarak TÜBİTAK yayınları okul kütüphanelerine kazandırılacak.