Yüzde 50+1 şartı değişecek mi? Bakan Tunç 'geri dönüş yok' diyerek işaret etti

Siyasetteki 50+1 tartışmalarını değerlendiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bir istikrar sistemi olduğuna vurgu yaparak, "Bu sistemden herhangi bir geri dönüş yok. Reform ihtiyacı varsa uygulanır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği 50+1 meselesi de bu çerçevede TBMM'de değerlendirilebilir" dedi.

Seren Som
Bakan Tunç

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Noterler Birliği'nde 'Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları' programına katıldı.

Bakan Tunç, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne dikkat çekerek, diye konuştu.

Bakan Tunç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'50+1 meselesi TBMM'de değerlendirilebilir'

Tunç, 50+1 şartının değişip değişmeyeceğine ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği, Cumhuriyeti güçlendiren, Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun ve halkın hem yasamayı, hem yürütmeyi aynı anda doğrudan doğruya belirlediği, millet iradesinin yürütmeye yansıdığı yegane bir sistem. Bu sistemden geriye dönüşün olmadığını çeşitli defalarda Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler. Özellikle ilk uygulamasından sonra ortaya çıkan bir takım eleştiriler söz konusu oldu; gerek anayasamızda ki yasama süreci ile ilgili gerekse yürütme ile ilgili yeni ihtiyaçlar durumunda yeni değişiklikler oturulup konuşulur. 50+1 meselesi tabii ki Meclisimizin takdirindedir. Bu yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup, tartışılabilir. Meclis'te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar" dedi.

Ogün Samast hakkında yeni iddianame

Bakan Tunç, Hrant Dink'in cinayetinin tetikçisi Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianame ile ilgili, "Bu konular yargısal süreçlerle ilgili konular. Dosyaların evveliyatını bilmeden hüküm vermek doğru değil. Kamuoyunun bilmediği bazı hususlar var. 2007’de bu cinayet işlendikten sonra yargılama devam ederken konunun terör örgütü ya da 220 kapsamında örgüt hususları tartışıldı ve azmettirenler, tetikçi; 220’de bahsedilen terör örgütü olmayan örgüt kapsamında cezaları verilmişti. Bu kararlar kesinleştikten sonra 2016’da darbe girişiminden sonra özellikle bu cinayetin FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlenip işlenmediği ile ilgili yeni bir soruşturma başladı ve bu soruşturma kapsamında kamu görevleri ile ilgili İstanbul 14’üncü Ağır Ceza’da mahkumiyet kararları verildi. Yargıtay tarafından da bu kararlar onaylandı. Nisan ayında iddianame bir takım eksikler nedeniyle iade edilmişti ve sonrasında da bu eksiklikler giderilerek, yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu. Durum bundan ibaret, tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır, hep beraber bunun neticesini bekleyeceğiz" diye konuştu.

Akşener'in iddiaları

Bakan Tunç, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, oteli olan polis müdürleri iddialarına ilişkin, "Çok ciddi bir iddia. Bunun hiç gecikmeksizin yargı makamlarına bildirilmesi, Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi lazım. Eğer böyle bir iddia varsa üzerine gidilmesi gerekir. Somut eğer bilgiler varsa bu bilgileri Sayın Akşener‘in yargı makamlarımızla, Cumhuriyet Başsavcılıklarımızla paylaşmasında büyük yarar olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

GÜNDEM
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan bireysel başvuru açıklaması: 'Geriye dönmek' diye bir durum söz konusu olamaz

GÜNDEM
Bakan Tunç'tan 'yargı krizi' iddialarına açıklama: Darbe değil görüş farkı var

GÜNDEM
Bakan Tunç'tan yeni anayasa mesajı: İhtiyacımız olduğu açık

GÜNDEM
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlığında 10 bin 46 dosya anlaşmayla sonuçlandı

GÜNDEM
Bakan Tunç yetki tartışmasına noktayı koydu: Krizlerin çözümü yeni anayasa

GÜNDEM
Bakan Tunç'tan Can Atalay açıklaması: Yargı sürecini bekleyeceğiz