Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Mısır’daki El Ezher ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’ne ilişkin tartışmalı bir karara imza attı.
YÖK, 2 Nisan 1997 tarihli toplantısında aldığı kararla, İslami ilimlerin kutuplarından olan Mısır’daki El Ezher Üniversitesi başta olmak üzere İslam dünyasındaki birçok üniversitenin diplomalarının denkliğini iptal etti. Aynı zamanda daha önce verilen denklik belgeleri de kaldırıldı. Bu kararla diplomaları geçersiz kılınan binlerce Ezher mezunu mesleklerinden oldu, eğitimi sürenler de okulunu bırakmak zorunda kaldı.
2015’TE TARİHE KARIŞTI
2021’E KADAR DENKLİK VERİLDİ
2015 yılından sonra Ezher Üniversitesi mezunlarına doğrudan denklik verildi. Denklikleri hukuksuzca iptal edilen eski mezunların diplomaları da yeniden şartsız olarak tanındı. Yeni Şafak’ın ulaştığı ve bizzat ilgili mezunlardan edindiği belgelere göre 2019, 2020 ve 2021 yılında da Ezher mezunu öğrencilere koşulsuz şartsız denklik verildi. Ancak ne olduysa 2021 yılından sonra oldu. 2021’in Şubat ayından itibaren şartlı denklik uygulaması fiilen geri döndü. Bu tarihten sonra denklik başvurusu yapan Ezher mezunları aldıkları cevapla şaşkına döndü.
ŞARTLI DENKLİK GERİ DÖNDÜ
Bu uygulamadan vazgeçin
Denklik için şart koşulan dersleri Mısır’da aldıklarını ifade eden Ezher öğrencileri, YÖK’ün kararına tepkili. Öğrenciler bu uygulamanın ardından daha önce olduğu gibi denkliklerin toptan iptal edilmesinden endişe duyuyor. Öğrenciler, denklik başvurusu ve sonrasında kurumda muhatap bulamadıklarını, sürecin çok yavaş işlediğini ifade ediyor. Öğrenciler ‘lisans tamamlama’ şartı istemeye başlayan YÖK’ün kararından vazgeçmesini bekliyor.