YÖK’ten FETÖ okullarına tedbir

YÖK’ün, vakıf üniversiteleriyle ilgili yönetmeliği değişti. Bundan sonra vakıf üniversitesilerindeki “ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı” eylemler kapatma nedeni olacak. YÖK ayrıca, mali hesaplarda usulsüzlük tespit ettiği üniversitenin eğitim faaliyetini geçici olarak durdurabilecek ve mütevelli heyeti ile rektörünün görevine son verebilecek.

Yeni Şafak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vakıf üniversiteleriyle ilgili yönetmeliği değiştirdi ve karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle YÖK artık vakıf yükseköğretim kurumlarının hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, hesap veya faaliyet dönemine bağlı olmaksızın, yıl içinde veya yıllar itibariyle denetleyebileceği gibi akademik birim, program, proje ve konu bazında da denetleyebilecek. Bu kurumlar, YÖK Başkanlığı'nın gerekli görmesi halinde Yükseköğretim Denetleme Kurulu'na verilecek görev kapsamında belirli bir döneme bağlı olmaksızın yıl içinde de denetlenebilecek.

FAALİYETLERİNİ DURDURABİLECEK

YÖK, belirli hallerde daha önce açılmasına izin verdiği ve ilk defa öğrenci alınacak programlara ilişkin talepleri bir yıl süre ile askıya alabilecek. Öğrenci kayıt kabulü, sınavlar, yurtiçi ve yurt dışı yatay geçiş, mezuniyet işlemlerinde usulsüzlük yapıldığının belirlenmesi, denetim sürecinde işbirliği yapılmaması gibi nedenlerle de üniversitelerin kontenjanları yüzde 40'a kadar düşürülebilecek veya öğrenci alımı tamamen durdurulabilecek.

3 YILA KADAR DURDURMA VERİLEBİLECEK

Defter ve kayıtların tahrif edilmesi, yok edilmesi veya gizlenmesi, üniversitenin mali durumunun zayıf olduğunun Maliye Bakanlığı raporuyla belgelenmesi gibi hallerde ise vakıf üniversitesinin faaliyeti 1 ila 3 yıl arasında olarak durdurulacak ve YÖK, yönetimi aynı ildeki bir devlet üniversitesine verecek. Böyle bir durumda üniversite mütevelli heyeti başkanı, üyeleri ile rektörü veya müdürünün görevleri sona erecek.

DEVLET GARANTÖR OLACAK

Bu durumda yükseköğretim kurumunun yönetimi garantör devlet üniversitesi veya YÖK tarafından kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek aynı ildeki bir devlet üniversitesine verilecek. Eğitim öğretim yılı sonunda Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu, önlem gerektiren durumların ortadan kalkmadığının tespiti halinde, bu süre her defasında bir yıl uzatılabilecek. Bu durumun kesintisiz olarak üç yıl devam etmesi halinde ise vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izni kaldırılacak.

ODAK HALİNE GELİRSE KAPATILACAK

Yönetmeliğe göre “vakıf üniversitesi ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline gelirse” faaliyet izni kaldırılacak. Eski mevzuatta bu bölüm “Eğitim-öğretimde devletin varlığı ve bağımsızlığı ve milletin ve ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği aleyhine faaliyette bulunulması, Atatürk ilkeleri ve inkılapları ile özellikle laiklikle bağdaşmayan bir tutumun tespit edilmesi ve/veya ırk, dil, din ayrımcılığı yapılması” şeklinde sıralanıyordu.

Bir çok hukuksuz uygulama yapmışlardı

YÖK'ün yönetmelik değişikliği sayesinde yaptığı hukuksuzluklarla gündeme gelen paralel yapının üniversitelerine de tedbir uygulanmış olacak. Eğitim kurumları aracılığıyla devlete nüfuz eden paralel yapıya ait üniversiteler bugüne kadar pek çok usulsüzlükle anıldı. FETÖ mensuplarının sınav merkezi olarak seçilen Zirve, Turgut Özal, Mevlana, Melikşah ve İpek üniversitelerinde yapılan IELTS sınavlarında kopya çekerek, haksız puanlar aldıkları ve bu puanları kullanarak üniversitelere yerleşme ve kariyer yükseltme (doçentlik) süreçlerini başlattıkları tespit edilmişti. Örgütün ayırca, 2008 yılında Konya'da gerçekleştirilen Okyanus operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan dönemin Selçuk Üniversitesi Rektörü Süleyman Okudan'a da kumpas kurduğu ortaya çıkmıştı.