Yılda 4-5 bin hakim-savcı alınacak

“Geleceğim Sosyal Bilimler” Zirvesi’nde konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, hakim ve savcı ihtiyacına vurgu yaparak, “Yılda yaklaşık 4 -5 bin civarında hakim savcı almayı planlıyoruz. Daha çok mezun olduktan sonra arkadaşlarımızın bilgileri tazeyken hemen mesleğe girsinler diye her yıl Kasım ayında mezuniyete entegre şekilde hakim savcı adaylarımız alacağız” dedi.

Yeni Şafak
​Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İbn Haldun Üniversitesi’nin lise son sınıf öğrencilerini alanında uzman isimler, akademisyenler ve kanaat önderleriyle bir araya getirmek amacıyla düzenlediği, “Geleceğim Sosyal Bilimler Zirvesi”ne katıldı. Öğrencilere tecrübelerini aktaran Gül, hakim ve savcı istihdamı planlamasıyla ilgili sorulara da cevap verdi.

YÜZDE 50’SİNİN 5 YIL VE ALTI TECRÜBESİ VAR

Türkiye’de hakim ve savcı ihtiyacı olduğunu hatırlatan Gül, "Cübbelerini giyip bu ülkenin anayasasına değil, ülke dışında farkı yerlerden emir alan hakim ve savcılar gördük. Devlet bu çizgiden çıkanları tasfiye etti. Yaklaşık 4 bin hakim-savcı ihraç edildi. Bundan dolayı da hakim-savcı ihtiyacımız oluştu. Sadece sayısal olarak değil, nitelik olarak da çok ciddi ihtiyacımız oldu. Şu anda kürsüde birçok arkadaşımız var. Yüzde 50’nin üzerinde 5 yıl ve altında hakim-savcı tecrübemiz var. Genç hakim ve savcılarımız çok fazla. Son 3 yılda alınan hakim ve savcıların yüzde 50’sinin üzerinde de kadın hakim ve savcılarımız daha fazla" diye konuştu.

MEZUN OLUP MESLEĞE BAŞLAYACAKLAR

Şu anda Türkiye'de 17 bin hakim savcı olduğunu belirten Gül şöyle devam etti: "Yakın zamanda bin 300 hakim ve savcının atamasını yaptık. Bunlar 1 yıl eğitim sonrasında kura çekecekler. Yılda 4 -5 bin civarında hakim savcı almayı planlıyoruz. Daha çok mezun olduktan sonra arkadaşlarımızın bilgileri tazeyken hemen mesleğe girsinler diye her yıl Kasım ayında mezuniyete entegre şekilde hakim savcı adaylarımız alacağız."

NOTERLİK SINAVINA HEMEN GİREBİLECEKLER

Mevcut noterlik sisteminde de değişikliğe gidileceğini vurgulayan Gül, "Şu anda noterlik sisteminde sıra 30 sene sonra geliyor. Bunun değişimine yönelik bir kanun değişikliği yaptık. Hukuk fakültesinden mezun olanlar hemen noterlik sınavına girebilecekler. Noter yardımcılığı getiriyoruz. Bu arkadaşlarımızı da yine hukuk mezunlarından seçeceğiz" dedi.

GÜNDEM
400 terabayt veriyi çaldılar

GÜNDEM
Darbe bildirisini John hazırlamış

GÜNDEM
Kripto görevde direnen hedefte