Yıkıcı deprem olmaz

Türkiye'nin ilk bayan jeologu, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem 1952 yılında yazdığı ve YTÜ tarafından gözden geçirilerek yeniden yayınlanan "Türkiye Depremleri İzahlı Kataloğu" hakkında bilgi verdi

Yeni Şafak
Arşiv

---------------------------------- manset ------------------------------------------- ---------------------- manset ---------------------

. YTÜ Yıldız Merkez Yerleşim Birimi'nde, üniversitenin depremle ilgili çalışmalarının anlatıldığı basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Erdem, İstanbul'da meydana gelen depremlerin sebebinin İzmit fayında biriken sismik enerji olduğunu kaydederek "Bu sismik enerji, İzmit ve Düzce depremlerinden sonra dağıldı, yayıldı.

'İstanbul'da hiç deprem olmayacak' demiyorum ama artık büyük, yıkıcı bir deprem olmaz" dedi. Prof. Dr. Erdem, İstanbul'da 1912 yılında meydana gelen depremden sonra o bölgede esaslı bir sismik enerji biriktiğini savunarak, "1912'deki depremi bekliyorum ben Mürefte'de... Ama bu, İstanbul'u fazla sarsmaz. Son dönemde yaşanan Ereğli depremi, bu kapsamda bir öncü deprem olabilir" şeklinde konuştu.

Avrupa yakası daha riskli

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kutay Özaydın ise, Batı Marmara'da olası bir depremde, İstanbul'un Avrupa yakasının riskinin, Anadolu yakasına göre çok daha yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özaydın, İstanbul'da 1912 yılında yaşanan büyük depremden bugüne kadar özellikle kentin batı kesiminde yapılaşmanın çok arttığına dikkat çekerek, "Dolayısıyla bahis konusu olan Mürefte'nin uzantısındaki fayın kırılmasının, İstanbul'un Avrupa yakasını 1912'ye göre çok daha fazla etkilemesi beklenir. Batı Marmara'da olacak bir depremde İstanbul'un Avrupa yakasının riski, Anadolu yakasına göre çok daha yüksek. Batı Marmara'da olacak bir deprem, herhalde Anadolu yakasını İzmit depremi kadar ancak etkiler, belki o kadar da etkilemez."

Muğla'da deprem

Bu arada Muğla'da, dün saat 04.52'de hafif şiddette deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'den alınan bilgiye göre, büyüklüğü 3,4 olarak ölçülen depremin merkez üssünün Muğla olduğu belirlendi. Deprem, Muğla'nın ilçelerinde de hissedildi.

----------------- imza------------------

----------------- imza------------------

/images1/bos.gif