Yeşil Altın satışa çıktı: Dünyanın her yerinden talep yağıyor

Antep'in vazgeçilmezi olan taze fıstık kilogramı 250 ile 280 TL 'den başlayan fiyatlarla tezgahlarda görücüye çıktı. Lezzet harikası olan Antep fıstığı alıcısını bekliyor.

Antep Fıstığı tezgahlarda

Gaziantep’te ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığı, tezgahlardaki yerini aldı. Gastronomi Şehri Gaziantep’in gururu olan Antep fıstığı tezgahlarda yerini almaya başladı. Antep fıstığının kilogramı 250 ila 280 TL arası başlayan fiyat etiketiyle piyasaya sürüldü. Dolu yağışı sonrası Antep fıstığında rekoltenin düştüğünü belirten fıstık satıcısı Mıraz Şahin, “Genellikle Gaziantep’in Barak, Nizip, Oğuzeli ilçelerinde yetiştiği gibi Şanlıurfa Ceylanpınar’a kadar gidiyor. Bu sene rekoltemiz düştü. Beklediğimiz kadar verim alamadık. Normalde bu sene fıstığın çok verimli olduğu seneydi ama istediğimiz mahsulleri alamadık. Çünkü kışın yoğun bir dolu yağışı olduğu için tam beklediğimiz seviyeye ulaşamadık” dedi.

Geçen sene 130 TL seviyesinde satışta olan yaş fıstığın bu sene 250 ile 280 lira arasında satışa sunulduğunu belirten Şahin, "Yaş fıstığın fiyatları iriliğine, etliliğine, ağzı açıklığına ve çatlaklığına göre ayrılır. O da aynı kavrulmuş olanlar gibi farklıdır. İşten anlayan kişiler yaş fıstığa dışarıdan baktığı zaman anlayabilir. Hangisi elek altı, jumbo veya karma olduğunu anlayabilirler. Vatandaşlar yaş fıstığın kalitelisini ise fıstığın ağzının açıklığına bakarak anlayabilir. Fıstığa baktığı zaman fıstığın içini görmesi gerekir. O fıstık yoğunluğu nedeniyle dalında çatlamıştır. Sebebi ise içinin iri ve etli oluşundan dolayıdır. Fıstık kaliteli ise ağzı açık ‘v’ şeklinde olur. Düşük kalitesi olan fıstık ise küçük, ağzı kapalı ve bir çizgi gibi çatlak olur. Bunu böyle ayırt edebilirler” ifadelerini kullandı.

“Antep fıstığının taze olanının tadı bambaşka oluyor”

Antep fıstığının yerinde gelip alınması ve tüketilmesini tavsiye eden Ayhan Alpaslan ise, “Antep fıstığını sevdiğimiz için alıyoruz. Antep fıstığının taze olanının tadı bambaşka oluyor. Bir de dalından koparıp yediğin zaman daha lezzetli oluyor. Benim tavsiyem, fıstık severlerin Gaziantep’e gelip Antep fıstığının tanıtıldığı ve satıldığı yerlerden almaları daha güzel olur. Örnek olarak Antep fıstığını Ankara’dan veya İstanbul’dan alsak bu tadı vermez. Fıstığın en lezzetli yeri Gaziantep, buradan alacaksın, burada da yiyeceksin” şeklinde konuştu.

“Antep fıstığı bin TL de olsa alırız”

Antep fıstığına olan düşkünlüğünü anlatan Alparslan, “Gaziantepli olduğumuz ve fıstığa olan düşkünlüğümüzden dolayı bin TL de olsa alırız. Tadı bambaşkadır” diye konuştu.

EKONOMİ
Antep fıstığı Anadolu'yu sarıyor

EKONOMİ
Çinliler 4 yıl sonra Antep fıstığı için geliyor

EKONOMİ
Askerde merak saldı, memleketi Aydın'a getirdi: Antep fıstığı gelir kapısı oldu