Yeni Şafak yazdı Türkiye Almanya'ya "Adil Öksüz" notası verdi

15 Temmuz'un 1 numarası Adil Öksüz'ün izini Almanya'da bulan Yeni Şafak'ın manşeti Türkiye'yi harekete geçirdi. Türkiye yetkilileri, oturum izni başvurusu Almanya tarafından kabul edildiği belirtilen Adil Öksüz haberimizin araştırılmasını ve firari FETÖ'cünün varlığının tespiti durumunda yakalanarak iade edilmesini istedi.

Yeni Şafak
15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden Adil Öksüz'ün Almanya'da saklandığını Yeni Şafak gündeme getirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, FETÖ’nün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz hakkında Yeni Şafak'ın geçtiğimiz günlerdeki manşet haberi üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik girişimde bulundu.

Haberin detayları araştırılsın

Alman Dışişleri Bakanlığına verilen notada, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği haberlerde Öksüz’ün Almanya'nın farklı kentlerinde görüldüğü ve geçici oturum talebi yabancılar polisi tarafından kabul edildiği hatırlatılarak, bu konuda Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu ve haberlere yansıyan iddiaların araştırılması istendi.

"Almanya'da ise iade edin"

Öksüz'ün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin kilit isimlerinden olduğuna işaret edilen notada, firari sanığın Almanya’da bulunduğunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçluların iadesi anlaşması uyarınca Türkiye'ye iadesi talep edildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'ya verilen nota hakkında ilk açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu'un ifadeleri şöyle:

"FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğuna, hatta nerede yaşadığına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Almanya'ya resmi olarak bir nota verdik. Bu kişinin varsa, Almanya'da tespit edilmesi ve bir an evvel tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmesini istedik."

Türkiye tatmin olmadı

Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Öksüz'ün ülkede bulunduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını ifade etti ancak bu yöndeki açıklamalar Türkiye tarafınca tatminkar bulunmuyor.

Almanya bilgi paylaşımı yapmak zorundaAlmanya’da iltica talepleri, Dışişleri Bakanlığı tarafından değil Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından ele alınıp karara bağlanıyor.

Alman makamları, uluslararası sözleşmelere dayanan yükümlülüklerini gerekçe göstererek iltica talebinde bulunan kişiler hakkında bu kişilerin geldiği ülkelerle bilgi paylaşımı yapmıyor.

Daha önce Alman basınında çıkan haberlerde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yaklaşık 4 bin FETÖ üyesinin Almanya’ya geldiği belirtilmişti.

GÜNDEM
FETÖ'nün hava imamı Akıncı'da

GÜNDEM
Adil Öksüz’ü arayan özel ekibe yeni görev