Yeni anayasa çalışmalarını 'bölücülük' ile suçlayan Kılıçdaroğlu PKK kanalında ilk üç maddeyi değiştirmeyi vadetmişti

Son günlerde anayasanın ilk üç maddesiyle ilgili ortaya atılan iddialarla ilgili paylaşımda bulunan CHP'nin devrik genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, X paylaşımında "Sizin derdiniz anayasa falan bölünmez bütünlüğümüzdür" ifadelerini kullandı. Fakat aynı Kılıçdaroğlu geçtiğimiz yıllarda terör örgütü PKK'nın kanalında anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilebileceğinin vaadini vermişti.

Lokman Özdemir
Kemal Kılıçdaroğlu

Son dönemde Türkiye'de anayasanın ilk üç maddesiyle ilgili tartışmalar, siyaset sahnesinin gündemini yeniden meşgul etmeye başladı.

Yeni anayasa çalışmaları sürerken son dönemde ilk üç maddeyle ilgili muhalefet cephesinin domine ettiği iddialarla süreç akamate uğratılmak isteniyor. Muhalefet partilerinin bu konularda yaptığı açıklamaların büyük kısmı sadece reddetme ve karşı çıkma üzerine kurulu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk dört maddeyle ilgili herhangi bir tartışma yok

Cumhurbaşkanı da Türkiye'nin darbe anayasasından kurtularak sivil ve her kesimden katılımın olduğu bir anayasa yapılması gerektiğini her fırsatta vurguluyor.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erdoğan geçtiğimiz ay Türkiye Müteahhitler Birliği'nin düzenlediği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri törenindeki yaptığı konuşmada yeni anayasa ve 4. madde tartışmasına da değinmişti. Erdoğanaçıklamasında bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu'ndan iki farklı söylem

Öte yandan CHP'deki koltuk mücadelesinde etkinliği tartışılan devrik genel başkan da anayasa üzerinden köpürtülen tartışmalara dahil oldu.

Son olarak X hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmaları ile ülkenin bölünmesinin hedeflendiğini iddia etti.

Kılıçdaroğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

PKK kanalında 3 madde ile ilgili 'değişim' vaadinde bulunmuştu

İlk 3 maddeyle ilgili yürütülen algı operasyonu üzerinden yeni anayasa çalışmalarını hedef alan Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yıllarda PKK'nın yayın organı olan televizyonda bir programa katılmış ve anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilebileceğini söylemişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

2015 yılında PKK'ya yakın İMC TV adlı kanalda konuşan Kılıçdaroğlu, anayasada değişiklik yapılabileceğini söylemiş, bunun üzerine kendisine yöneltilen sorusuna da cevabını vermişti.