YAŞ üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti

Başbakan Binali Yıldırım ve Yüksek Askeri Şura üyeleri, toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Saat 11'de Başbakanlık'ta düzenlenecek YAŞ toplantısında, görev süresi dolan albayların durumu görüşülecek.

Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım ve Yüksek Askeri Şura üyeleri, toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti.

"Tehditleri bertaraf için var gücümüzle çalışıyoruz"

Anıtkabir'e çelenk bırakan Başbakan Yıldırım daha sonra Özel Defteri imzaladı. Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki YAŞ toplantısı, bugün Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek. YAŞ, OHAL Kararnamesi'nde yapılan düzenleme uyarınca bu yıl 28 Temmuz'da toplanmış ve söz konusu düzenlemede, Şura'nın toplantılarına ilişkin “Başbakan'ın çağrısıyla yılda en az bir kez toplanır" denilerek ihtiyaç duyulduğunda Şura'nın tekrar toplanabilmesi sağlanmıştı. Bu doğrultuda Şura, bugün ikinci kez toplanacak. Saat 10.00'da Çankaya Köşkü'nde toplanacak Şura'da albayların durumu görüşülecek. Göreve devamına ihtiyaç duyulan albayların görev süresi uzatılacak, kalanlar emekli edilecek.

Terfiler görüşülecek

Yine Şura ile birlikte teğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay gibi alt rütbelerdeki personelin de rütbe bekleme süresini tamamlayanların terfilerinin yapılması bekleniyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından albay altındaki rütbelerde otomatikman gerçekleşen terfiler durduruldu. İhraçlarla alt kademelerin FETÖ unsurlarından temizlenmesinin ardından bu terfilerin de yolunun açılması bekleniyor.

Sivil ağırlıklı ilk toplantı

Böylelikle TSK'daki tüm terfiler, Ağustos ayı tamamlanmadan gerçekleşmiş olacak. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.

FETÖ darbe girişiminden 13 gün sonra, 28 Temmuz'da YAŞ toplantısı düzenlenmiş, FETÖ'ye yönelik önlemler ele alınmıştı. YAŞ'ın yapısı değiştirilmiş, bazı Bakanların da YAŞ üyesi olmasına karar verilmişti.