Yargıya sızmalar önlenecek

HSK'nın açıkladığı 2019 Performans Programı ile FETÖ'cülerin yargıya sızmalarına engel olacak uygulamalar hayata geçirilecek. Mesleğe kabul edilecek hakim ve savcı adaylarına ikinci bir mülakat sistemi getirilecek.

Osman Özgan
Fotoğraf: Arşiv

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2019 Performans Programındaki FETÖ vurgusu dikkat çekti. HSK, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi, yargıya güvenin artırılması, yargının etkinlik ve verimliliğinin arttırılması gibi amaçlara ulaşmak için yapılması planlanan faaliyetleri, 2019 Performans Programı ile açıkladı.

İKİNCİ MÜLAKAT YAPILACAK

KOMİSYONA HSK TEMSİLCİSİ

Hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul edilmesinde HSK'nın etkinliğini arttıracak değişikliğe ilişkin çalışma da programda yer aldı. Hakim ve savcı adaylığı mülakat komisyonunda HSK temsilcisinin bulunmasına yönelik mevzuat değişikliği çalışması yapılacak. Komisyon halen Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı temsilcilerinden oluşuyor.

YARGIYA GÜVEN ANKETLERİ

Programla birlikte yargıya güveni azaltan unsurları saptamak için yargı mensuplarına ve vatandaşlara yönelik anket çalışmaları yapılacak. Şikayetlerle ilgili sürecin işleyişi ve makul sürede sonuçlandırılması için yeni düzenleme yapılacak. Buna göre, şikayet işlemlerinde başvuru ve ön inceleme usulüyle ilgili geçiş düzenlemesi yapılacak.

GÜNDEM
17 hakim ve savcı açığa alındı