Voltaj nedeniyle bozulan eşyadan TEDAŞ sorumlu

Ani elektrik kesintileri ve ani voltaj değişimleri nedeniyle beyaz ve elektronik eşyaları bozulan tüketiciler, parasını tahsil ettiği hizmeti düzenli veremeyen TEDAŞ'ı dava edebilecek

Voltaj nedeniyle bozulan eşyadan TEDAŞ sorumlu

Özellikle Adana gibi yaz mevsimini aşırı sıcak ve büyük ölçüde nemli bir havada yaşayan illerde beyaz ve elektronik eşya servislerinde iş yoğunluğu yüzde 70 oranında arttığı belirtildi.

Sanayiciler, gün içinde sürekli elektrik kesilmesi veya voltaj dalgalanması yaşanmasının önemli boyutlarda ekonomik zarara yol açtığını vurgularken, yetkililerin yeterli yatırımı zamanında yapmamasından yakınıyor. Özellikle tekstil sektörü temsilcileri, ani elektrik kesintisi ve voltaj değişikliklerinin makinelere ciddi zararlar verebildiğini vurguladılar.

ZARARI TEDAŞ'TAN KARŞILAYABİLİRLER

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği son günlerde, çarenin ağırlıklı olarak klimalar ve soğutucu sistemlerde görülmesi üzerine elektrik hatlarına yapılan aşırı yüklenme sonucu kesintiler had safhaya ulaştı. Arçelik-Beko Yetkili Servisi Mehmet Aybek, kesinti ve voltaj değişiklikleri nedeniyle makinası zarar gören kişi sayısının yüzde 70 oranında arttığını, her gün 90 civarında müşteriye yetişmeye çalıştıklarını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü yetkilileri ise, kesintilerden dolayı zarara uğrayan tüketiciye "hak arama" yönünde çağrıda bulundu. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ani kesintiler ve voltaj dalgalanmaları sonucu, eşyası zarar görenler, tüketici hakem heyeti veya mahkemelerine başvurarak hakkını arayabiliyorlar.

Yetkililer, bunun için ilgili arıza servisi veya bir elektrik mühendisinin bilirkişiliğinde, cihazın, kesintinin yaşandığı saatlerde, elektrik akımı nedeniyle arızalandığının tespit edilmesi gerektiğini bildirdiler. Kullanım hatasından kaynaklanmayan, trafo patlaması veya habersiz gerçekleştirilen elektrik kesintileri gibi dış kaynaklı etkenler sonucu meydana gelen arızalar dolayısıyla tüketicinin zararının TEDAŞ tarafından karşılanabileceği kaydedildi.

Tüketicilerin, zararlarıyla ilgili raporlarla, 15 gün süresinde bin 892 YTL'nin altındaki zararlarda kaymakamlıklardaki, bu rakamın üstündeki zararlarda il müdürlüklerindeki tüketici hakem heyetlerine başvurması gerekiyor.

Parayı düzenli tahsil ediyor hizmeti de düzgün vermeli

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Tuncay Özkul da TEDAŞ tarafından her yıl düzenli altyapı yatırım çalışmalarının yapıldığını, ancak, bunların ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmadığını vurguladı. Türkiye genelinde benzer sıkıntılar yaşandığını ifade eden Özkul, şunları kaydetti: "TEDAŞ, elektrik parasını düzenli tahsil ettiği gibi hizmeti de aynı şekilde vermeli. Dağıtım hatlarındaki altyapı eksikliği ve kalifiye teknisyen sayısının az olması kesintilerdeki en büyük nedendir. Elektrik akımındaki ani gidiş-gelişler nedeniyle bilgisayar ve klima gibi tüketim mallarında önemli zararlar meydana geliyor" dedi.