Üreterek ayaktalar

Türkiye’ye sığınan Suriyeli kadınlar, gurbette hayat mücadelesi verirken başarı hikayelerine de imza atıyorlar. Kadınlar meslek kurslarında dokuma, terzilik, kuaförlük gibi çeşitli meslekleri öğrenerek hayata tutunuyor.

Yeni Şafak Yasemin Asan
AFAD’ın geçici barınma merkezlerinde 50 binin üzerinde kadın, hobi ve meslek kurslarına devam ederek meslek sahibi oluyor.

Türkiye, 1,3 milyonun üzerinde Suriyeli kadına ev sahipliği yaparken onların toplumda üretken bireyler olabilmeleri ve ekonomik olarak güçlenip ayakta kalabilmeleri için çok sayıda çalışmaya imza atıyor. Bu çerçevede çeşitli ekonomik ve toplumsal uyum projeleri geliştiriliyor. AFAD’ın geçici barınma merkezlerinde 50 binin üzerinde kadın, hobi ve meslek kurslarına devam ederek meslek sahibi oluyor.

DAHA GÜÇLÜYÜM

Savaşta 29 aile ferdini kaybeden İdlibli Esma Gazel (52) de o kadınlardan biri. Gazel, görme engelli eşine bakarken Türkiye’de meslek sahibi oldu. Terzilik kursunu bitiren Gazel, yaptığı dikiş nakışları satarak ailesini geçindiriyor. Gazel, “Terziliği öğrenmeden önce kendimi zayıf hissediyordum şimdi daha güçlü hissediyorum” dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/07/12/22/resized_dd81b-e13f3acbkadinlar3.jpg

FAYDAM DOKUNSUN

Halebli 48 yaşındaki Meryem Yusuf, Suriye’de iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındı. Kız kardeşi ile birlikte kampta yaşayan Yusuf, dikiş nakış kursuna gitti. Terzilik sayesinde kazanç elde eden Yusuf, “Kendi başıma elimden geldiğince kardeşime ve onun ailesine faydam dokunsun diye dikiş nakış yaparak maddi katkıda bulunmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

SOSYALLEŞİYORUM

4 çocuk annesi 42 yaşındaki Adle Reşit ise “Eşim ciddi sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz durumda olduğu için evimin hem annesi hem babasıyım” dedi. Gittiği kuaförlük kursundan sonra bir kuaför salonu açan Reşit, Suriyeli bayanlara hizmet veriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/07/12/23/resized_2b1f0-77e2bc2ekadinlar2.jpg

İHRAÇ EDİYORUZ

40 yaşındaki Lehide Ramadan da eşinin iş yerine bomba düşmesi sonucu hayat arkadaşını kaybetmiş. Halı dokumayı öğrenerek hem ailesinin geçimine katkı sağlayan Ramadan, dokuduğu halıların yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.