Ukrayna gazın vanasını açmıyor

Rusya ve Ukrayna arasında, 'Çaldın-çalmadın' diyerek başlayan gaz krizi artık skandala dönüştü. Vanaları önceki gün açan Rusya'ya inat, Ukrayna da Gazprom'un şartları yüzünden Avrupa'ya gaz pompalamayacağını açıkladı

Ukrayna gazın vanasını açmıyor

Kışın Avrupa'yı gazsız bırakan 'çaldın-çalmadın' diyerek başlayan Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz savaşı her gün yeni bir boyut kazanıyor. Ukrayna üzerinden Avrupa'ya giden doğalgaz vanasını açan Rusya'ya karşı rest geldi. Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina, Rus doğalgazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını belirterek, bundan Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un koyduğu şartları sorumlu tuttu.

HAVA -27 DERECE

Ukrayna Enerji Danışmanı Bohdan Sokolovskiy önceki gün, Rusya sınırdaki gazın girdiği nokta ve Gazprom'un gaz vermek istediği Romanya sınırındaki pompalama istasyonunun birbirlerine, yurtdışına gaz gönderen boru hatlarıyla bağlı olmadığını ifade ederek, bu hattan gaz göndermesinin, Ukrayna'nın doğudaki sanayi bölgesine gaz vermeyi kesmesi anlamına geldiğini açıklamıştı. Avrupa gazının yüzde 25'i Rusya'dan geliyor. Bunun yüzde 80'i de Ukrayna üzerinden geçiyor. Avrupa'da belli bölgelerde hava sıcaklığı eksi 27 derecede bulunuyor.

ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizi henüz tam olarak çözülemezken, Türkiye aldığı tedbirlerin etkisiyle tüketimi günlük 130 milyon metreküp yerine 110-115 milyon metreküp düzeyinde tutuyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Rusya-Ukrayna arasındaki gaz problemine çözüm aramak için Rusya'ya gitti. Bakan Güler, 'Çözümün parçası olmak istiyoruz' dedi.

BARROSO'DAN MAHKEME TEHDİDİ

Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin, Rusya'nın Gazprom ve Ukrayna'nın Naftogaz şirketleri aleyhinde yasal işlem başlatabileceği uyarısında bulundu. Macaristan'da hizmet veren doğalgaz şirketi EMFESZ, Rusya'dan gelen gazın dağıtımını engellediği gerekçesiyle Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz hakkında dava açtı. Ayrıca Rusya dün gaz ithalatçısı ülkeleri cumartesi Moskovada toplantıya çağırdı.

Kriz içinde kriz

Rusya ile yaşanan doğalgaz krizi, uzun yıllardır izlenen yanlış politikalar nedeniyle Türkiye'nin hem bağımlı olduğunu, hem de alternatif enerji kaynaklarını ihmal ettiğini gösterdi. Almanya nükleer santralları kapatma kararını da tekrar gözden geçirmeye hazırlanıyor. Çünkü enerjide giderek daha bağımlı hale geldiğini düşünen ülke nükleer enerjiden vazgeçmeyebilir. Polonya'nın 2020 yılı itibariyle kendi nükleer enerji tesisini kurmayı hedeflediği açıklandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden doğal gaz krizinin, bu kararı almalarında önemli bir etken olduğunu söyledi. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan ve geçen hafta tüm Avrupa'yı doğal gaz krizine mahkum eden anlaşmazlık nedeniyle Slovakya Avrupa Birliği (AB) katılım anlaşması gereğince kapattığı nükleer enerji reaktörlerini yeniden faaliyete geçirebileceğini duyurdu. Ancak Slovakya'nın, AB'nin üyelik için kapatılmasını şart koştuğu, Sovyet tipi nükleer reaktörü yeniden devreye sokması da sıkıntı oldu. AB ise Slovak hükümetini uyararak bu yönde bir adımın katılım antlaşmasının açık ihlali anlamına geleceğini duyurdu.

Nabucco'ya öncelik verin

Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, AB'nin enerji konusunda "en önemli önceliğinin" Nabucco projesi olması gerektiğini söyledi. Topolanek, Hazar denizinden gelip, Türkiye'den geçerek Avrupa'ya ulaşacak Nabucco doğal gaz hattı inşasının, AB'nin en öncelikli projesi olması gerektiği söyledi. Topolanek, AB ülkelerinin nükleer enerji de içinde olmak üzere, enerji kaynaklarındaki çeşitliliği artırmaları gerektiğini savundu.