Türkiye'ye bir kedi bile teslim etmeyiz

Kuzey Irak Kürt yönetimi lideri Barzani, PKK'ya terör örgütü demeyeceklerini, barış çağrılarına yanıt vermediği takdirde terör örgütü diyebileceklerini söyledi. Şehit ailelerine başsağlığı dileyen Talabani'yse “Türkiye'ye bir Kürt kedisi bile vermeyiz” dedi.

Türkiye'ye bir kedi bile teslim etmeyiz

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani, “Bize karşı bir saldırı yapılırsa biz de meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız” dedi. Barzani, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile birlikte Erbil'e bağlı Selahattin'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin, “Hem ABD hem Türkiye PKK'yı terör örgütü olarak görüyor. Siz nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine, “Barış arayışları var. Eğer PKK bu barış çağrılarını geri çevirirse biz de onları terörist olarak göreceğiz. Türkiye ile iyi ilişkiler ve iyi komşuluklar içerisinde olmayı istiyoruz. Ama olası bir sınır ötesi harekat ve bize karşı bir saldırı yapılırsa biz de meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız” diye konuştu.

PKK'NIN KARARINI BEKLİYOR

Irak Devlet Başkanı Talabani ise Hakkari'deki saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, “Şehit ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Türkiye bizden PKK yetkililerini istiyor. Kürt yetkililerin yakalanması ve teslim edilmesi gerçekleşmeyecek bir rüyadır. Biz, değil bir Kürt'ü bir Kürt kedisini bile teslim edemeyiz.” dedi. Daha sonra CNNTürk'ün canlı yayınına telefonla katılyan Talabani, “PKK'yı şiddeti durdurmaya davet ettik, bu teklifi değerlendiriyorlar” diye konuştu. Talabani şunları söyledi: “PKK'yı siyasi bir parti olarak kalıp, şiddeti durdurmaya çağırıyoruz. Onlar da yarın (bugün) aslında bunu düşünüyor olacaklar.”

SURİYE'DEN DESTEK YOK

Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye ziyaretinde PKK'ya yönelik Kuzey Irak'a askeri operasyona destek verdiği haberlerini yalanladı. Suriyeli Bakan Bilal, Kuveyt'in El Enba gazetesine yaptığı açıklamada “Bazı medya kuruluşları ve siyasilerin Esad'ın Türkiye'de yaptığı açıklamalarını değiştirmeleri karşısında şaşırdım. Suriye, bölgedeki sorunların siyasi yollarla çözülmesinden yanadır. Suriye ve Türkiye terörle mücadele konusunda anlaştılar. Her iki ülkede, bir ülkenin kendi vatandaşlarını terör saldırıları karşısında savunma hakkı vardır. Ve bu hak uluslararası anlaşmalarda ve Birleşmiş Milletler kurallarında mevcuttur” değerlendirmesinde bulundu.

İRAN DA DİPLOMASİ ÖNERDİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “İnanıyoruz ki, diplomatik ve müzakere yöntemi Irak ve Türkiye için en iyi yoldur. Kriz yaratan çözümlerden yararlanmak Irak'taki durumu daha da kötüleştirecek. En iyi yöntem bölge ülkeleri arasında işbirliğidir” dedi.

Petrol boru hattı uyarısı

Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi Sözcüsü Cemal Abdullah, PKK'nın, “Kürdistan Bölgesi topraklarından geçen petrol boru hatlarına saldırması durumunda buna karşılık vereceklerini” söyledi. Abdullah, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin PKK'nın Irak'ı terketmesi gerektiğine dair açıklamasına destek verdiklerini” de vurguladı.

Irak meclisinden tezkere kınaması

Irak meclisi, Türkiye'nin PKK'ya karşı Irak'ın kuzeyine girme ihtimalini kınarken, PKK'dan da bölgeyi terk etmesini istedi. 275 milletvekilinden 184'ünün dün kabul ettiği karar metninde, “çözüme kavuşturulmamış bir sorunun çözümü için kuvvet kullanma tehdidi” kınandı. Meclis, Irak hükümetinden de “PKK'nın eylemlerine son verecek tedbirleri almasını” talep etti. Irak meclisi, “Irak topraklarından komşu ülkelere yöneltilen her türlü silahlı eylemi” de kınadı ve “PKK militanlarının Irak topraklarını terk etmesini” istedi. Karar metninde, “TBMM'nin tezkere kararının Irak'la iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunmayacağı” ifadesine yer verildi. Metinde, “Türk ordusunun son zamanlarda bazı Irak köylerini bombaladığı” da öne sürüldü ve Türk hükümetine, “bu sorunun Irak hükümetiyle eşgüdüm ve diyalog içinde çözümü için sağduyunun sesine kulak verme” çağrısı yapıldı.